Пътуващите книги на Стара Загора” представят проект за хора в

...
Пътуващите книги на Стара Загора” представят проект за хора в
Коментари Харесай

Старозагорци вече имат Пътуваща библиотека

" Пътуващите книги на Стара Загора” показват план за хора в неравностойно състояние като им предлага подобаващи книги, издадени на книжния пазар, осведоми ДАРИК.

" Пътуваща библиотека” ще се провежда в центрове, в които са настанени хората в неравностойно състояние, ще провежда срещи за взаимно четене и разискване на книги на място с съветник по библиотерапия; ще се оформят ателиета по арттерапия на място с съветник, по време на които ще се работи с богат набор от рисувателни и приложни техники и художествени материали.

Дейностите по плана са ориентирани към две групи в неравностойно състояние с разнообразни потребности: хората от " Дом на инвалида – Стара Загора " и Кризисен център " Самарянска къща " Стара Загора-партньори в сегашния план, с голям опит зад тила си в работата с хора в риск.

Проектът " Пътуващите книги на Стара Загора " е измежду 22-та общественозначими проектa в областите опазване на здравето, обществена сфера, просвета и обучение, запазване на околната среда, определени да бъдат подкрепени тази година, част от " Избери, с цел да окажеш помощ " на Райфайзенбанк България. Те е предопределена освен за чиновници на Групата Райфайзен – своето подаяние може да направи всеки съпричастен към препоръчаните дела.

" Културният живот на Стара Загора е богат, само че рядко ориентиран към хора в неравностойно състояние и лица в риск. Те живеят в дребни, затворени общества, изолирани от обществения живот в града ни. Идеята на нашия план е да опитаме да се докоснем до света на тези хора и деликатно да разтеглим границите му благодарение на библио и арттерапията”, изясняват създателите на плана.

Четенето на книги е потвърдило своята успеваемост върху психологичното положение на хора, подложени на изолираност и стрес. Прочетените думи имат способността да провокират емпатия и пъстра палитра от страсти. Докато четем постоянно реализираме положение близо до това при релаксацията. Библиотерапията е просвета, която цели да оказва поддръжка посредством литературата, да демонстрира, че читателят не е самичък в това, което претърпява, да разкрива нови гледни точки, да го стимулира при взимане на сложни решения и да покачва прочувствения му тонус.

Арттерапията разрешава едно прекарване в различна реалност, където участникът може да се изрази на безвредно място, да бъде чут и да придвижи позитивния опит от това прекарване в действителния живот. Чрез нея се реализира себеизразяване, себепризнаване и повишение на персоналната самокритика. Арттерапевтичният развой води до интеграция и преправка на травматичния опит и оказва помощ да бъде реализирана целокупност на личността. Работата в групата покачва общественият опит, усъвършенства връзката сред участниците, навиците в общуването и съпричастността към живота на другите.

От " Пътуващите книги на Стара Загора” изясняват задачите на плана по този начин: " да предизвикаме интерес към четенето и литературата у хората в неравностойно състояние от нашите целеви групи; да дарим на библиотеките в тези институции подобаваща модерна литература; да изградим привички за четене и качества за изложение на прочувствени положения посредством изкуство и творчество; да внесем многообразие в всекидневието им като създадем четенето налично и прелестно за тях, а творчеството – опция за себеизразяване и релаксация. Защото любовта към книгите и изкуството е най-хубавият метод да направиш света си по-голям и по-красив”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР