Пътуващата експозиция е част от първите Пролетни дни на Японската

...
Пътуващата експозиция е част от първите Пролетни дни на Японската
Коментари Харесай

Пътуваща изложба “Красотата на Япония“ гостува в Стара Загора

Пътуващата експозиция е част от първите Пролетни дни на Японската просвета в България и ще може да бъде прегледана в Залата за краткотрайни експозиции в Художествената изложба в Стара Загора от 18 до 29 април.

Изложбата ще показа пред необятната аудитория цветовете, традициите и уникалността на Япония посредством едно от най-красивите и забавни японски изкуства – „ кири-е “.

„ Кири-е “ е антична японска техника по която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни творби. От средата на 20-ти век тя към този момент е известно изразно средство за доста японски създатели, само че отвън Япония е съвсем непозната. В България, изкуството „ кири-е “ идва през 2012 година с помощта на Рина Пападопулу и оттогава има група създатели, които го разпространяват у нас.

Самата техника съставлява основаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, чрез изрязване. Постепенно създателите стартират да включват и други цветове в картините, комбинирайки разнообразни японски хартии.

Това е първата галерия с напълно цветни произведения. В нея вземат участие и рекорден брой създатели, от които 6 от България и 18 от Япония, което се случва за първи път, с помощта на помощта на галерията “Senga Art & Space ” в Япония.

Изложба „ Красотата на Япония “ се осъществя с поддръжката на клуб „ Нихон Томоно Кай “, Посолство на Япония в България и EU JAPAN FEST.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР