Пътуването с кораб до Америка е едно относително рутинно действие

...
Пътуването с кораб до Америка е едно относително рутинно действие
Коментари Харесай

Круизите: Лукс и стил в океана

Пътуването с транспортен съд до Америка е едно релативно рутинно деяние до към средата на предишния ХХ в. Все отново, това е единственият метод тогава да стигнеш от Стария континент до Съединени американски щати. Хората избират корабите, само че и класата.

По-бедните, каквито са българите от по този начин наречения „ остарял край “, пътуват най-вече в трета класа, тъй като за тях е значимо не качеството на пътуването, а самото напредване от точка А до точка Б – т.е. от Европа до Америка. Те отиват там, с цел да припечелят малко пари и да се върнат по родните си места, с цел да си купят една равнища, чифт волове или крава, да се задомят и да живеят щастливо, съгласно тогавашните разбирания за това.

Тази фантазия се постига именно с работа в чужбина

и главно в Америка. Нашенците възнамеряват пътуването доста дълго време, тъй като не разполагат с големите суми, към 40 – 50 $, които тогава са в действителност доста пари, изключително пък за бедните българи. Тези средства от време на време се събират и със заеми, с цел да могат най-вече младите мъже, да заминат на гурбет и да осъществен фантазията си. Някои съумяват, други – не, само че най-малко пробват. А корабите са единственият превоз до Америка.

Днес пътуването с транспортен съд е на първо място атракция,

сантиментален круиз, където човек може да си прекара няколко дни, седмица или повече, доста добре, в разкош, занимания и какво ли не.