Депутатите призовават за „некласифицирана“ стратегия за Китай, докато външният министър Джеймс Клевъри посещава за първи път от пет години

...
Пътуването на г-н Клевърли идва в същия ден, когато депутатите
Коментари Харесай

Пътуването на г-н Клевърли идва в същия ден, когато депутатите от Комисията по външни работи призовават за некласифицирана стратегия за Китай, която не се занимава само с търговията и сигурността, но също и с опасенията около дипломатическия ангажимент, правата на човека и технологичното сътрудничество.

Докладът от 87 страници е в отговор на „Наклон към Индо-Тихия океан“, обявен в интегриран преглед от 2021 г., в който правителството идентифицира Русия като „активна заплаха“, а Китай като „системно предизвикателство“.

Но докладът на комисията казва, че има „объркване в Уайтхол относно наклона към Индо -Pacific", произтичащ от "неуспех да се обясни политиката".

Алиша Кърнс, консервативният председател на комитета, описа стратегията на правителството за Китай като "поверителна" и "неуловима", добавяйки, че тя е „заровени дълбоко в Уайтхол, държани скрити дори от висши министри в правителството“.

„Как могат тези, които прилагат политика – и създават закони – да го правят, без да разбират цялостната стратегия?“ каза тя.

Китай: Външният министър ще ходи по същото въже като другите западни дипломати - но той вече е зад кривата

Г-жа Кърнс каза, че Обединеното кралство трябва да „укрепи“ отношенията си с индо-тихоокеанските държави, за да се противопостави на заплахата от Китай.

Тя описа Тайван, който се страхува от инвазия от Китай, като „важен съюзник и партньор на Обединеното кралство" и призова правителството да "застане рамо до рамо" с острова и да даде ясно да се разбере, че опитите за подкопаване на неговото самоопределение са "неприемливи".

"Това е само чрез укрепване на нашите мрежи в Индо-тихоокеанския регион, че можем да смекчим икономическия и политически експанзионизъм на Китай, предлагайки жизнеспособна, демократична алтернатива на индо-тихоокеанските държави“, каза тя.

„Укрепване на нашите дипломатически, отбранителни и икономически връзки в индо-тихоокеанския регион е от решаващо значение - ако Западът остави вакуум, Китай с нетърпение ще го запълни.

Прочетете още:
Китай: Външният министър ще ходи по същото въже като другите дипломати - но той вече е зад кривата
Окръг в Китай предлага парична „награда“ за младоженци, ако булката е на възраст до 25 години

„Устойчивостта и възпирането трябва да бъдат в основата на нашата външна политика. Концентрациите на власт могат лесно да попаднат в неподходящи ръце. Диверсификацията на нашите вериги за доставки, особено доставките ни на полупроводници, ще ни защити в дългосрочен план."

В отговор на призива на комисията за публикуване на пълната, некласифицирана стратегия за Китай, високопоставени правителствени фигури казаха, че всичко те се чувстваха комфортно със споделянето, което вече беше публично достояние.

Говорейки преди посещението, г-н Клевърли възприе подход на по-сътрудничество към Китай, като каза: „Няма значим глобален проблем – от изменението на климата до пандемията превенцията, от икономическата нестабилност до разпространението на ядрени оръжия – може да бъде решена без Китай.

„Размерът, историята и глобалното значение на Китай означават, че те не могат да бъдат пренебрегнати, но това идва с отговорност на глобалната сцена. Тази отговорност означава Китай изпълнява международните си ангажименти и задължения."

Министърът на външните работи в сянка Дейвид Лами каза, че правителството трябва да "покаже, че може да контролира отношенията между Обединеното кралство и Китай, като осигури осезаеми дипломатически победи в интерес на Великобритания".

Той каза, че „първият тест“ при определянето на успеха на посещението ще бъде дали г-н Клевърли може или не да осигури край на санкциите, наложени от Китай на британските депутати, включително бившия лидер на Консервативната партия сър Иън Дънкан Смит и министърът на сигурността Том Тугендхат.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР