Пътуваме, за да откриваме - хора и места, далечни и

...
Пътуваме, за да откриваме - хора и места, далечни и
Коментари Харесай

Думата тарифа  произлиза от името на този град

Пътуваме, с цел да откриваме - хора и места, далечни и близки, такива, които сме познавали или в този момент откриваме... В Испания има един град, който се назовава...

Тарифа  (на испански: Tarifa). Думата тарифа (сума, мито) произлиза от името на този град. В тесния проток сред града и отсрещния средиземноморски  остров Тарифа за първи път арабите стартират да събират такси от търговците за товари, доставяни на пристанището.

Тариф  или  Паломас  (на испански: Isla de las Palomas) е незначителен остров в Средиземно море, близо до Гибралтарския проток, намиращ се против град Тарифа. По времето, когато арабите са владели и двата бряга на пролива, въз основа на специфична таблица са събирали избрани суми от търговците, минаващи през пролива, съгласно качеството и количеството на товара. Впоследствие таблицата за взимане на другите налози, в това число и митническите, стартира да се употребява и в други страни, а думата тарифа придобива всеобща популярност.

Днес Тарифа е град в провинция Кадис в самостоятелна област Андалусия. Наречен е в чест на първия мохамеданин, стъпил на испанската земя през 710 г. - Тарифа ибн Малука. Градът е учреден на идната година. Оттук Тариф ибн Малик  през 710 година стартира Арабско-ислямското завоюване на Иберийския полуостров.

Населението му наброява около  17 000 поданици, населяващи повърхност от 419 кв. километра. Градът е ситуиран на височина 7 м над морското ниво и на 101 км от столицата на провинцията - Кадис.

За настойник на града се почита Светлата Дева (Virgen de la Luz).

И още нещо забавно. В границите на града е и най-южната точка на Пиринейския полуостров и на континентална Европа - нос Пунта де Тарифа (на испански: Punta de Tarifa)  или  “Мароки ", географски обект, ситуиран на остров Тариф (или Isla de Las Palomas), през днешния ден обвързван с града с пътна връзка, която обезпечава достъп до фара, намиращ се на него.

Най-южната точката е ситуирана на югоизточния завършек на някогашния остров Паломас, който бива обвързван с шосе към континенталната част.

Географският нос, или Пунта де Тарифа, разделя Средиземно море и Атлантическия океан, които се свързват пред входа на самия град, като по този метод градът остава в най-тясната част на Гибралтарския пролив, на разстояние едвам 14 км от мароканския бряг, който може да се види, а това го прави и най-близкият до африканския континент европейски град.

Тарифа граничи на изток с общините Алхесирас и Лос Бариос, на север - с Медина Сидония, и на северозапад - с Вехер и Барбате. Западната, южната и югоизточната граници не са политико-административните, а по-скоро физически, тъй че градът на запад граничи с Атлантическия океан, а на юг и югоизток със Средиземно море.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР