Пациентски организации ще поискат Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да започне

...
Коментари Харесай

Предложение: НЗОК да плаща биомаркерната диагностика като стъпка за по-качествено здравеопазване

Пациентски организации ще изискат Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да стартира да покрива биомаркерната диагностика , която е основна за персонализираната терапия при редица болести, най-много в областта на онкологията.

Биомаркерната диагностика съставлява новаторски метод за ранното разкриване и следене на разнообразни болести посредством разбор на биологични индикатори. В последните години в България е очевидец на увеличение на интереса и проучванията в региона на биомаркерите, които могат да дават скъпа информация за здравословното положение на пациентите . Въпреки че към момента има провокации, свързани със стандартизацията и регулацията, биомаркерната диагностика играе значима роля в подобряването на здравната процедура в страната.

По време на това проучване се събират биологични проби като кръв, урина или туморна тъкан от пациента. Тези проби съдържат молекули или субстанции, наречени биомаркери, които могат да бъдат оценени за индикации за съществуване на заболяване или за оценка на здравословното положение. Резултатите се правят оценка в съпоставяне със заложени правила или референтни стойности.

В последно време, развиването на технологии като геномика и протеомика, е асъдействало за по-широкото използване на биомаркерната диагностика, като дава по-детайлна информация за генетичните и протеиновите аспекти на болесттите.

Предизвикателствата в региона са свързани с обезпечаването на финансиране и запаси за научни проучвания, които биха подкрепили развиването и внедряването на нови биомаркери в клиничната процедура. Също по този начин, е от голяма важност да се подчертае нуждата от образование на медицински експерти и повишение на осведомеността на обществото по отношение на изгодите и провокациите на биомаркерната диагностика.

Медицински експерти като лекари и лабораторни техници би трябвало да бъдат осведомени с последните софтуерни нововъведения в региона. Освен това, образованието им би трябвало да включва и схващане на етичните и правни аспекти , свързани с потреблението на биомаркери, както и умения за връзка с пациентите по отношение на преимуществата и рисковете. Това дава база за консолидиране на биомаркерната диагностика в здравната процедура и за определяне на ефикасна връзка с пациентите.

Рисковете са свързани с опцията за неточности при разбора на биомаркерите, което може да докара до неточни диагнози и лекуване . Също по този начин, събирането и съхранението на биологични проби може да бъде подложено на разнообразни фактори, които въздействат на тяхната интегритет и надеждност. Етични проблеми също могат да зародят, изключително във връзка с поверителността на информацията, съдържаща се в биомаркерните данни. Трябва да се подчертае нуждата от строги етични стандарти и правила за отбрана на данните при потреблението на биомаркери в медицината.

По-голямата досегаемост до биомаркерната диагностика в България, тъй като сега цената й е доста висока, би подобрила опазването на здравето по няколко метода:

  1. Ранно разкриване на болести : Биомаркерната диагностика разрешава ранното разкриване на болести, което може да улесни бързото и дейно лекуване, подобрявайки прогнозата и качеството на живот.
  2. Персонализирано лекуване : Биомаркерите дават информация за самостоятелния отговор на лечения, което води до по-персонализирано и дейно лекуване.
  3. По-ниски разноски : Ранното разкриване може да понижи общите разноски за лекуване, защото предотвратява развиването на съществени стадии на болесттите, които изискват и по-скъпо лекуване.
  4. Повишаване на осведомеността : Достъпът до биомаркерната диагностика може да усили осведомеността на обществото за опасности и защитни ограничения, стимулирайки предварителни прегледи и самодейни грижи за здравето.
  5. Изследователски прогрес : По-широкото използване на биомаркерната диагностика подтиква изследователската активност и нововъведенията в медицината.

За реализиране на тези изгоди е значимо да се работи върху образованието на медицинския личен състав , подпомагането на инфраструктурата и обезпечаването на финансиране за развиване и използване на биомаркерните технологии в системата за опазване на здравето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР