Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума

...
Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума
Коментари Харесай

Пациенти и директори на болници скочиха срещу мораториума за въвеждане на нови лекарства

Пациентски организации и шефове на лечебни заведения се сплотиха против мораториума за въвеждането на нови медикаменти и разкриването на нови клиники през 2018 година, признат от надзорния съвет на здравната каса. От Федерация " Български пациентски конгрес " дефинираха възбраната като геноцид и приканиха тя да не бъде гласувана на второ четене от народните представители. Д-р Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето акцентира, че мораториумът ще бъде не е единствено удар по пациентите, само че и по лекарите, а главната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде реализирана. Мнението бе споделено и от доктор Николай Болтаджиев, който съставлява Сдружението на частните лечебни заведения у нас.
 
„ Не е единствено удар по пациентите, лишавайки ги от това, само че това е удар и по медиците, тъй като ние им забраняваме да натрупат опит и познание с лекуването с нови медикаменти, с потреблението на нови способи. Науката и медицината се развиват непрестанно, а ние споделяме, че се отхвърляме от тях и в нашата страна ще се ползват единствено старите медикаменти и способи на лекуване “, разяснява доктор Кацаров.
 
„ Върхът на нелепостта от това е, че няма да докара до никакъв, даже и стопански резултат, каквато евентуално е задачата на тази възбрана. Нищо няма да се спести. Представете си в този момент, че тази възбрана остане в идващите пет години - няма да влизат нови медикаменти, няма да влизат нови способи на лекуване. Само че в другите европейски страни те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност имат право да изискат да бъдат лекувани в другите европейски страни с тези нови медикаменти и способи и нашата Здравна каса не може да откаже, тъй като това към този момент не зависи от вътрешните ни правила, а от разпоредбите на целия Европейски Съюз. Ние ще платим същото лекуване, само че няколко пъти по-скъпо и то ще бъде извършено в европейски лечебни заведения и в лечебни заведения от Европейски Съюз “, сподели още доктор Стойчо Кацаров.
 
„ С новия проектозакон на бюджета към този момент става непотребна и здравна карта, става непотребна и полемиката за главен пакет, защото всичко това и тези регулации влязоха по един различен метод в проектозакона за бюджета, т.е. вместо здравна карта имаме възбрана за каквито и да било нови действия, нови лечебни заведения, нови контракти с Касата, т.е. това препокри всичко “, уточни от своя страна доктор Николай Болтаджиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР