Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не

...
Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не
Коментари Харесай

Пациентка откри, че е лежала в болница, която не е виждала

Пациентка откри, че е лежала в болница, която в никакъв случай не е посещавала. Целта на " хоспитализацията " е била да се усвоят 1900 лева по клинична пътека с три дни болничен престой. Измамата е осъществена благодарение на корист с персонални данни. Това показа разследване на Би Ти Ви. Илияна открива несъществуващата хоспитализация в електронното си здравно досие, в което всеки може да следи своята здравна история от прегледи, хоспитализации и прочие Наред с същинските си прегледи, тя открива и че е лежала в болница " Св. София " за лекуване на остро инфектиране на междинното ухо в три дни от август, през които е била на работа. Илияна не е посещавала това лечебно заведение. Установява обаче, че познава лекарят, който е задвижил документите й - била е на обзор при него, само че в друга болница, " Софиямед ". Когато наблюдава историята на подправената хоспитализация, схваща, че медикът към този момент не работи в " Софиямед ", а точно в " Св. София " и там е употребявал непозволено нейните персонални данни, дадени за законния обзор по-рано.

След като разплита историята, Илияна подава тъжба в комисията за отбрана на персоналните данни и в НЗОК. Замесеният доктор й се обажда с молба да не пуска тъжби. " Св. София " пък дават отговор на Би Ти Ви, че са обект на непрекъснати инспекции и се преценяват с всички регулации и наставления. От болничното заведение настояват пред комисията по персоналните данни, че персоналната карта на пациентката е била физически на място и е била чекирана. Затова комисията ще направи инспекция на място.

Председателят на комисията Венцислав Караджов разяснява, че жалбите за корист с персонални данни в лечебни заведения и от лекари в последно време се усилват. Това е обикновено, защото електронното здравно досие е сравнителна оригиналност. От " Български пациентски конгрес " пък допълват, че сходни нарушавания са постоянно срещани у нас.

От НЗОК също показват, че при тях са постъпвали и други сигнали с сходно наличие. Оттам прецизират, че са наложили глоба на МБАЛ " Св. София " - отчасти преустановяване на контракт за клинична пътека поради регистрирана, само че неизпълнена активност. Касата към този момент е изпратила писмо с искане да се възстановят парите, получени без правно съображение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР