Пациентите в Германия чакат около 133 дни за достъп до

...
Пациентите в Германия чакат около 133 дни за достъп до
Коментари Харесай

Българинът чака за иновативни лекарства над 2 години

Пациентите в Германия чакат към 133 дни за достъп до нови медикаменти спрямо пациентите в България, които чакат 764 дни (над 2 години), а междинният интервал до заплащане с публични средства (осигурителни каси, фондове, държавни средства) за новаторски лекувания в обособените страни от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство е 511 дни. Това е изводът в най-изчерпателното досега изследване на знака на изчакване ДEFPIA WAITУ, оповестиха от Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България.

Ситуацията е неприемлива както за пациентите, по този начин и за здравните системи. За страдание, през днешния ден единствено към 30% от позволените за приложимост сред 2017-2020 година от Европейската организация медикаменти са налични за българските пациенти. Вярваме, че е време за смяна, разяснява шефът на асоциацията Деян Денев.

Според различен разбор бариерите и закъсненията се коренят в процесите на ценообразуване и включване на медикаменти в системите на възнаграждение с обществени средства в страните членки и съответното влияние върху вземането на търговски решения. В България да вземем за пример нови лечения се позволяват до възнаграждение от НЗОК един път годишно, постоянно с огромно закъснение. Отстъпките и обезщетенията, дължими на НЗОК в първата година от заплащането на ново лекарство, значително надвишават приходите от него.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР