Пациентите ще продължат да получават лекарства, а аптеките ще продължат

...
Пациентите ще продължат да получават лекарства, а аптеките ще продължат
Коментари Харесай

Аптечната камара алармира: Има проблем с доставката на лекарства

Пациентите ще продължат да получават медикаменти, а аптеките ще продължат да ги отпускат. Това сподели пред Българска национална телевизия Антон Вълев, ръководител на Национална аптечна камара за разногласието сред фармацевтите и НЗОК. По мнението му и фармацевтите носят отговорност за лекуването на пациентите.

В момента има проблем с доставката на избрани медикаменти, регистрира той. Необходима е прогенерична политика, съгласно него. Липсват всевъзможни медикаменти в аптеките, сподели Вълев. Проблемът е от години. Лекарствоснабдяването е превърнато в търговия, изясни той.

Вълев счита, че би трябвало да се влагат средства в профилактиката. Електронното досие ще разреши лекарят да следи дали пациентът извършва лечението си. Най-скъпите медикаменти нямат надценка. Там, където има такава тя е 8%. Поскъпване има при медикаментите без рецепта. Евтини са ни медикаментите, само че пък те са с най-високо Данък добавена стойност в Европа.

Аркади Шарков, консултант на здравния министър, акцентира, че се изисква предвидимост на процеса. С покачването на цените са се нараснали и проблемите с лекарствоснабдяването, по думите му. Опасността за пациентите да останат без медикаменти е избегната, по думите му.

Аргумент на Касата в разногласието с аптекарите е бил да не отпадат от терапия пациентите. Ние сме с едни от най-ниските цени на медикаментите, регистрира Шарков. Има успореден експорт на лекарства, както регистрира той. Лекарства има и пациентите ще го поличават, счита съветникът на здравния министър.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР