Пациентите ще продължат да получават лекарства, а аптеките ще продължат

...
Пациентите ще продължат да получават лекарства, а аптеките ще продължат
Коментари Харесай

У нас липсват всякакви лекарства, алармира Аптечната камара

Пациентите ще продължат да получават медикаменти, а аптеките ще продължат да ги отпускат. Това сподели пред БНТ Антон Вълев, ръководител на Национална аптечна камара за разногласието сред фармацевтите и НЗОК. По мнението му и фармацевтите носят отговорност за лекуването на пациентите.

В момента има проблем с доставката на избрани медикаменти, регистрира той. Необходима е прогенерична политика, съгласно него. Липсват всевъзможни медикаменти в аптеките, сподели Вълев. Проблемът е от години. Лекарствоснабдяването е превърнато в търговия, изясни той.

Вълев счита, че би трябвало да се влагат средства в профилактиката. Електронното досие ще разреши лекарят да следи дали пациентът извършва лечението си. Най-скъпите медикаменти нямат надценка. Там, където има такава, тя е 8%. Поскъпване има при медикаментите без рецепта. Евтини са ни медикаментите, само че пък те са с най-високо Данък добавена стойност в Европа.

Аркади Шарков, консултант на здравния министър, акцентира, че се изисква предвидимост на процеса. С покачването на цените са се нараснали и проблемите с лекарствоснабдяването, по думите му. Опасността за пациентите да останат без медикаменти е избегната, по думите му.

Аргумент на Касата в разногласието с аптекарите е бил да не отпадат от терапия пациентите. Ние сме с едни от най-ниските цени на медикаментите, регистрира Шарков. Има
Всичко за Вашата сватба
успореден експорт на лекарства, посочи той. Лекарства има и пациентите ще го поличават, счита съветникът на здравния министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg