Пациентите ще доплащат до 18 лева на ден за храна

...
Пациентите ще доплащат до 18 лева на ден за храна
Коментари Харесай

Ето колко ще си доплащат пациентите за храна на ден в санаториумите

Пациентите ще доплащат до 18 лв. дневно за храна в санаториумите, които могат да употребяват по програмата за рехабилитация и профилактика на Националния застрахователен институт, оповестява "Труд ".

Това излиза наяве от процедурата, която институтът откри за избор на реализатори по програмата за 2020 година

През тази година Национален осигурителен институт ще финансира не повече от 4 съществени диагностични и лечебни процедури на ден за един човек. Лимитът, който страната постанова, за една нощувка остава 18 лв., както и предходната година, а помощта за хранене – 7 лв. за един храноден.

Хотелът пък има право да желае доплащане до 18 лв. за храноден и до 30 лв. такса за резервация. Продължителността на престоя в санаториум може да бъде 10 дни в една календарна година.

Друго условие е стаите, заведенията за хранене и медицинският блок на заведенията да са били главно ремонтирани в последните 5 години.

Изисква се хотелите да имат задоволително личен състав, като подобен с 50 кревати би трябвало да разполага с не по-малко от 5 души медицински и спомагателен личен състав, от които най-малко 1 доктор, а тези от 151 до 200 кревати – не по-малко от 20 души медицински личен състав, от които най-малко четирима лекари.
Заведенията би трябвало да оферират диетично хранене.

НОИ обезпечава профилактика и рехабилитация на 10 групи болести – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични и кожни болести, болести на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система.

Право на санаториум имат лицата, които са обезпечени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова акцидент и професионална болест. Те обаче наложително би трябвало да имат импортирани осигуровки за последните 6 месеца.

От услугите на Национален осигурителен институт могат да се възползват и хора, получаващи персонална пенсия за неработоспособност, в случай че не са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст.
Кандидатстването на лицата по програмата би трябвало да стартира през март.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР