Пациентите с диабет в България са дискриминирани заради критериите за

...
Пациентите с диабет в България са дискриминирани заради критериите за
Коментари Харесай

Родители на деца с диабет: Критериите за получаване на сензори за контрол на кръвната захар са дискриминиращи |

Пациентите с диабет в България са дискриминирани поради критериите за приемане на датчици за надзор на кръвната захар, настояват в отворено писмо до институциите родители на деца с диабет вид 1 и възрастни със същата диагноза.

Поводът за сигнала им са критериите на НЗОК за компенсиране на инсулинозависим диабет вид 1 и за разпределяне на медицински произведения и медикаменти.

Според подписалите писмото 500 родители на деца със болестта и над 140 възрастни със същата диагноза главният проблем са критериите за определяне на датчици за дълготрайно мониториране на нивото на глюкозата.

Какви са причините им?

Критериите изключват децата и възрастните, които имат добър гликемичен надзор:

" Не може да има наложителен аршин за гликиран хемоглобин над 8. С това изискване вие непосредствено ни заявявате, че няма никакво значение това, че нашите деца спазват прецизно режим на спорт и хранене, че се подлагат на ограничения и спартански живот, с цел да имат добър надзор и надлежно по-малко затруднения в бъдеще. Досега
сме платили хиляди левове от джоба си за датчици за премерване на кръвна захар, допълнителни ленти, инсулинови игли, ленти за кетони и глюкагон, все пак, че сме здравно обезпечени ", пишат основателите на отвореното писмо.

Според тях изискването за приемане на датчик по здравна каса влиза в пълно противоречие с помпената терапия,  защото един път се желае висок гликиран хемоглобин за започване на помпена терапия, а по-късно невисок, с цел да продължи помпената терапия и с цел да се отпускат реимбурсирани консумативи за инсулиновите помпи.

Правото единствено деца под 6-годишна възраст да получават платени от здравния фонд датчици за надзор на кръвната захар дискриминира тези, които са над тази възраст, показват родителите. 

Проблем е и че не се отпускат датчици за обмисляне на бременност. Отпускат се единствено за потвърдена бременност, само че с цел да се стигне до сполучлива, потвърдена бременност, първо би трябвало да има отличен надзор. Друго несъгласие в условията, на които би трябвало да дават отговор получателите на датчик е, че не би трябвало да имат психични/психиатрични диагнози, като аутизъм, предизвестяват те.

Според тях би трябвало да има опция датчиците да се отпускат също като лентите за измерване на кръвна захар, не от профилирани комисии, които за деца са единствено 3 за цялата страна, а от всички ендокринолози, с цел да не се постанова пациентите да пътуват до отдалечени обитаеми места, заради бюрократични процедури.

Авторите на писмото настояват още, че сега не се възстановяват иглите за инсулинови химикалки и инсулиновите химикалки, с които се апликира инсулинът. 

Те упорстват за връщане в позитивния лекарствен лист на глюкагона – единственото спешно животоспасяващо средство за битка с тежки хипогликемии, защото сега то не се заплаща от Касата.

Родителите на деца с диабет вид 1 и възрастни пациенти желаят в позитивния лист да бъдат включени и лентичките за премерване на кетони в кръвта.

" Ако се приключи заплащането по каса, това значи от фамилния бюджет само в границите на месец да се заделят сред 240 и 350 лева според от типа на използваните консумативи. Огромен % от децата и възрастните на помпена терапия са със сензори, които купуват сами от години. Огромен % от тези хора не покриват критериите за приемане на датчици, заплащани от здравната каса ", показват те.

Авторите на писмото акцентират, че все още няма единна осведомителна система и статистика за хората с диабет вид 1 у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР