Пациентите с COVID-19, които получават лечение с антитела трябва да

...
Пациентите с COVID-19, които получават лечение с антитела трябва да
Коментари Харесай

Учени: SARS-CoV-2 може да стане резистентен и да мутира след лечение с антитела

Пациентите с COVID-19, които получават лекуване с антитела би трябвало да бъдат деликатно следени, защото след инфузията на лекарството SARS-CoV-2 може да мутира и да стане устойчив към него, предизвестяват група откриватели в обява в The New England Journal of Medicine.

В нея те показват резултатите от проучване със 100 пациенти, инфектирани с разновидността делта, които са лекувани с интравенозна доза сотровимаб (препората на GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology.

Осем от пациентите са траяли да отделят вирус по-дълго, в сравнение с лекарите са очаквали, а тестванията са посочили, че при 4 от 8 са открити вирусни частици с разновидности, за които е известно, че понижават успеваемостта на лекарството. Мутациите са се развили в границите на 6 до 13 дни откакто пациентите са почнали да получават лекарството.

Същите разновидности са били следени при четирима от 45 участници в по-ранно клинично изпитване на сотровимаб, разяснява доктор Ребека Рокет от Университета в Сидни (Австралия), водещ създател на изследването.

Според нея, генетичните проучвания са оправдани, когато пациентите не се възстановят, както се чака след лекуване със сотровимаб.

„ Важно е да се има поради, че тези разновидности и устойчивостта към лекуването с антитела са необикновени. Нашето изследване акцентира нуждата от по-добро наблюдаване и спомагателни проучвания, с цел да се подсигурява, че новите антивирусни лекувания остават ефикасни и в случай че се развие устойчивост, тя не се предава в общността ", разяснява още доктор Рокет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР