Пациентите няма да могат да звънят на личните си лекари

...
Пациентите няма да могат да звънят на личните си лекари
Коментари Харесай

30 ст. на пациент плаща джипито на денонощен център

Пациентите няма да могат да звънят на персоналните си лекари в извънработно време. Личните лекари към този момент нямат задължението да оставят номера на телефона си пред кабинета, а вечер и през уикенда пациентите ще би трябвало да звънят единствено на медицинските практики, с които тяхното джипи има подписан контракт. Това планува планът за Национален рамков контракт, по който Българският лекарски съюз се е споразумял със здравната каса.

В началото на юни лекарското съсловие на ексклузивен събор даде мандат на управлението да подпише контракта с касата при избрани условия. Едно от тях - джипитата да не оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, а единствено на лекарската процедура. Другото е да няма предел в направленията за експерт, които издават на диспансеризираните пациенти.

Макар двете страни към този момент да са се договорили, първо би трябвало държавното управление да утвърди, а Народното събрание да одобри бюджета на касата като част от бюджет 2023. Тъй като до момента действаше единствено удължителен, съсловието няма подписан нов рамков контракт. И се планува подобен да бъде подписан за интервала 2023-2025 година

“Личните лекари имат работно време и не са разполагаем 24 часа в денонощието. Това не е изобретение, защото се случи преди към 10 години ”, изясни ръководителят на лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Именно по тази причина джипитата са подписали контракти с неотложна помощ, на която да дават грижата за пациентите си.

Лична лекарка от столичния регион “Младост ” да вземем за пример споделя, че е сключила контракт с подобен център през 2017 година, съгласно който всичките ѝ пациенти се насочват към неотложна помощ там в часовете сред 20 вечерта и 8 ч на другата заран. Важи и за събота и неделя. Хората са осведомени и при потребност отиват непосредствено в центъра, а не при джипито си, в случай че е в извънработното му време.

За задачата тя заплаща по 30 ст. на всеки здравноосигурен, записан към практиката ѝ - в тази ситуация 1400, пациент. Т.е. лекарката дава на центъра 420 лева месечно, с цел да е сигурна, че в случай че някой има потребност от помощ, когато промяната ѝ е завършила, ще бъде обслужен. До март цената била по 15 ст. на пациент, само че е индексирана поради инфлацията.

Педиатрите в нашето ДКЦ подписаха такива контракти още през 2012 година, споделя медичката.

Пациентите няма да останат без здравна помощ, безапелационни са персоналните лекари.

“Никъде не е казано, че пациентите към този момент нямат право да звънят на лекаря си. Просто те би трябвало да го търсят единствено в работното му време, а когато почива, да са задоволително осведомени и да знаят в коя здравна процедура да отидат ”, изясни и ръководителят на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов.

Според него по този начин е по-добре за самите пациенти, защото лекарят не може да е непрекъснато в кондиция, с цел да съветва болния. “Човек не е робот, той има потребност от сън, храна. За пациента няма да е прелестно детето му да е болно, да звънне вечерта на лекаря, а той да е пил две чаши - тъй като и медиците имат право да излязат с другари да вземем за пример. В подобен случай пациентът ще желае ли такава консултация да получи? ”, изясни Миндов.

Но в случай че казусът е незабавен, по този начин или другояче е най-добре да се потърси спешна помощ. Личните лекари не реализират незабавни съвещания, тъй като нямат квалификацията на незабавни медици, припомня доктор Миндов.

“Ние обслужваме незабавни случаи единствено в случай че са зародили на територията на работното място. Ако на пациент му прилошее пред кабинета, ще го обслужа до идването на екип на незабавна помощ ”, изясни той.

Общопрактикуващите лекари настояват, че с премахването на мобилните номера от графиците, закачени на вратата, няма да има особена смяна за хората. Но за тях е значимо, че евентуално ще се облекчи натоварването им.

Тормоз е телефонът ти непрекъснато да звъни, безапелационен е шефът на съсловието доктор Маджаров.

Че една от най-големите компликации е непрекъснатото звънене, споделя и столичният доктор Гергана Николова, въпреки за нея работата да е метод на живот, а пациентите - част от фамилията.

“Това да спиш и да живееш с телефона, е предизвикателство освен за лекаря, само че и за цялото му семейство. Преди да приключи гимназия, питаха щерка ми: Не искаш ли да станеш доктор като майка си? Тя отговори: “Майка ми не живее добре, само че не го осъзнава. Тя има сполучлива кариера, постигнала е доста, ние с татко ми обаче разбираме какъв брой е тежко, тъй като поради нея живеем зле. Не единствено че няма да стана доктор, само че и не желая да се оженя за подобен ”, описа доктор Николова.

Според джипитата проблем ще има в местата, където те са малко или напълно липсват. Там няма и центрове, с които медикът да подписа контракт. В доста отдалечени обитаеми региони липсва въобще персонален доктор и хората са принудени да пътуват до по-голям град, с цел да получат здравна помощ.

В момента у нас има 3990 персонални лекари, които лекуват приблизително по 1711 души. Проблемът се е задълбочил след пандемията.

800 хиляди българи от 3891 селища нямат достъп до персонален доктор макар въведените финансови тласъци за джипитата в отдалечените региони, демонстрира Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги, която държавното управление одобри в края на 2022 година 58-59 година е междинната възраст на общопрактикуващите лекари, едвам 13% са под 50 година Голяма част от тях са преуморени, сочат разнообразни анкети.

Другата смяна, за която са се договорили лекарският съюз и НЗОК, е отпадане на лимитите за направленията при диспансеризирани пациенти. Тук пък обезпокоени са някои лекари, съгласно които, в случай че в практиката им има повече диспансеризирани пациенти, може да се окаже, че няма да стигнат направленията за проучвания на други пациенти с остри или хронични болести. Специалисти изясняват обаче, че ще стане ясно дали ще има ощетени пациенти, едвам когато се гласоподава бюджетът на касата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР