Пациентите, на които Националната здравна служба е дала заразена кръв

...
Пациентите, на които Националната здравна служба е дала заразена кръв
Коментари Харесай

Заразена кръв: Обединеното кралство се справя с най-големия си здравен скандал

Пациентите, на които Националната здравна работа е дала инфектирана кръв преди десетилетия, са готови за разобличителен отчет в понеделник и за държанието на страната.

Това е най-лошото злополучие в лекуването в историята на Националната здравна работа, написа Политико. Хиляди хора в Обединеното кралство са умряли - доста повече са се разболяли - след лекуване с небезопасни кръвни артикули сред 1970 и 1991 година Десетилетия откакто бяха разочаровани от страната, английските жертви на международния скандал със инфектирана кръв към момента чакат отплата

След години на очакване за обезщетение, канцлерът Джеръми Хънт е подготвен да утвърди пакет от няколко милиарда лири, с цел да компенсира забърканите в абсурда.

Какъв е абсурдът със инфектираните кръвни артикули?

Казано по-просто, става дума за крах да се запазят пациентите в сигурност – комплициран от възприемания отвод на държавното управление да признае грешките и по-късно да поддържа жертвите с уместно обезщетение.

Хиляди пациенти – доста от които са имали хемофилия, наследствено нарушаване на кръвосъсирването – са били лекувани от НЗС през 70-те и 80-те години на предишния век с кръвни артикули, за които по-късно е открито, че са инфектирани с ХИВ и хепатит. Смята се, че до 2900 души, в това число дребни деца, са умряли до 2019 година, като доста други са се разболели тежко. Засегнатите са били подложени на постоянно здравно лекуване и не са имали причина да считат, че са в заплаха.

Найджъл Хамилтън е бил инфектиран с хепатит С по време на рутинна очна интервенция на 16-годишна възраст през 1976 година - само че ще мине повече от десетилетие, преди лекарите да потвърдят диагнозата му. Било е пропуснато в разгара на рецесията със СПИН, когато медиците бяха съсредоточени основно върху тестването за ХИВ. „ Не ми беше разрешено “ да употребявам фамилните принадлежности за хранене, сподели някогашният управител на транспортна компания от Белфаст пред POLITICO предходната година. „ Трябваше да държа моята на обособен рафт. “ По-късно той изгубва кариерата си и се нуждае от чернодробна трансплантация.

Роналд Скот, роден в Единбург компютърен програмист, е бил инфектиран с ХИВ и хепатит C сред 1981 и 1983 година Той и брачната половинка му Барбара пазят диагнозата му в загадка до месеци преди гибелта му през 1993 година, 10 дни след 50-ия му рожден ден. Някои от сътрудниците й схващат историята едвам когато тя дава показания за следствието.

Как се е случило това?

Един от основните аспекти на абсурда беше потреблението на фактор концентрат за лекуване на хемофилици. Революционното за това време лекуване е основано посредством събиране на кръвна плазма от хиляди донори и концентрирането й за добиване на съсирващия сътрудник. След това това може да се употребява вкъщи и значи, че пациентите са в положение да се лекуват сами, преди да имат евентуално съдбовно кървене.

Но до момента в който извличането на фактор концентрати се преглежда като голяма стъпка напред във връзка с лекуването, единствено една нечиста проба може да болести цяла партида - въпросът е и дали държавното управление е било задоволително нащрек за този риск.

Изправена пред дефицит на кръвни ресурси в Обединеното кралство, НЗС внася артикули от Съединените щати - където платените донорски схеми с високорискови групи, в това число наркомани, дават кръв, която по-късно беше употребена в Обединеното кралство. За някои фамилии следствията са опустошителни.

Роденият в Ковънтри някогашен дърводелец Джонатан Евънс умря през 1993 година, откакто е инфектиран с ХИВ и хепатит С. Неговият наследник Джейсън – създателят на групата за акция Фактор VIII (наречена на виновният кръвен продукт) – сподели, че единственият му жив спомен за татко му е от четвъртия му рожден ден: „ Той просто умираше от СПИН в леглото в дома на родителите си … Спомням си, че стоях там вътре, виждах всички тръби и неща, само че не осъзнавах сериозността на обстановката. “

Какво желаят жертвите?

Еванс споделя, че очакванията на жертвите за понеделник са доста повече от обезщетение - те желаят да се обясни какво се е объркало и да избегнат нов скандал в бъдеще.

Още през 1990 година няколко пациенти, инфектирани с ХИВ, започнаха правосъдна борба, последвани от група, инфектирани с хепатит 10 години по-късно. Но до момента в който други народи, наранени от сходни кавги, започнаха да търсят компенсации, английските държавни управления от всички политически посоки отхвърлиха апелите за цялостно, законово обществено следствие в продължение на десетилетия. През годините бяха основани разнообразни схеми за заплащане без виновност, макар че бяха подложени на критика като неравномерни и несъответстващи и неподходящи в съпоставяне със скица, стартирана в Република Ирландия през 1995 година

Едва през 2017 година, когато 500 души подадоха правосъдно оборване, тогавашният министър-председател Тереза ​​Мей подреди актуалното следствие. Поръчан от държавното управление отчет от 2020 година на юриста Робърт Франсис теоретизира, че компенсацията може да доближи от £50 000 за леко заболяване до £315 000 за съпътстваща зараза с две тежки болести. Но акцентира, че това е единствено „ илюстрация “. През 2022 година държавното управление се съгласи да даде на жертвите на абсурда 100 000 английски лири междинни обезщетения.

Има обаче доста повече от финансово обезщетение.

За Евънс най-важното изобретение би било изказванието, че кръвните артикули „ в никакъв случай не е трябвало да се вкарват, до момента в който не бъдат нагрети “. Той показва, че един плазмен артикул, албуминът, „ се нагрява от 1940 година особено, с цел да убие хепатита в този артикул. И все пак през 70-те години това не е било направено...

Той желае удостоверение, че НЗС е би трябвало да е била наясно през цялото време да не купува фактор VIII, създаден от десетки хиляди кръвна плазма на донори, смесена дружно.

Наистина, отчет на Световната здравна организация от 1952 година споделя, че плазмата не би трябвало да се прави от групи от повече от 20 души, заради риск от зараза с хепатит. И въпреки всичко 20 години по-късно мащабът на сходна процедура е промишлен. Докато жертви като Еванс чакат да се вгледат в детайлите на отчета - и ситния шрифт на огромния проект за обезщетение на държавното управление, предстоящ във вторник - те ще се надяват дългото очакване за някаква мярка за правдивост най-сетне да завърши.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР