Пациентите, които са преболедували тежко коронавируса, са над два пъти

...
Пациентите, които са преболедували тежко коронавируса, са над два пъти
Коментари Харесай

Изследване: Тежък COVID води до два пъти по-голяма вероятност от смърт през следващата година


Пациентите, които са преболедували тежко ковид, са над два пъти по-застрашени от гибел през годината след болестта спрямо тези, които не са боледували или са имали леки признаци. Това се показва в ново проучване, оповестено във Frontiers in Medicine и представено от " Гардиън ".

Според изследването сериозните коронавирусни инфекции могат доста да увредят в дълготраен проект. Повишеният риск от гибел е по-голям при пациенти под 65 години и единствено 20% от хората с тежък Covid-19, които са умряли, са си отишли от типични за ковид затруднения, като дихателна непълнота.

" Проведохме предходно изследване, което сподели, че пациентите, възобновени след тежка форма на Covid-19, са изложени на доста по-голям риск от хоспитализация през идващите шест месеца. Новото проучване преглежда риска от гибел през идващите дванадесет месеца ", споделя проф. Арч Маноа от Университета на Флорида, водещ създател на изследването.

Учените са наблюдавали електронните здравни досиета на 13 638 пациенти, на които е изработен PCR тест за Covid в границите на здравната система на Университета на Флорида, като 178 пациенти са имали тежки признаци на вируса, 246 - леки или умерени, а останалите са били с негативни проби. Всички пациенти, включени в изследването, са се възстановили от болестта и откривателите са разгледали резултатите от лекуването им.



Оказва се, че пациентите, изкарали зле ковид, са били в доста по-голям риск да умрат през идната година, като тази наклонност е била изключително забележима измежду хората под 65 години. Тъй като тези смъртни случаи постоянно са настъпвали дълго време след прекосяването на първичната зараза, е допустимо фамилиите или лекарите на пациентите в никакъв случай да не са ги свързвали с Covid-19.

80% от смъртните случаи са настъпили по аргументи, които нормално не се свързват с вируса. Това допуска, че пациентите са имали изцяло утежняване на здравословното си положение, което ги е направило уязвими.

" Тъй като в този момент знаем, че съществува забележителен риск от гибел от нещо, което евентуално би се смятало за неразпознато затруднение на Covid-19, би трябвало да бъдем още по-бдителни. Нашата рекомендация на този стадий е да се употребяват превантивни ограничения, като да вземем за пример имунизация, с цел да се избегне тежко протичане на заболяването ", разяснява Маноа.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР