Пациентите, които приемат най-новите лекарства за отслабване от групата на

...
Пациентите, които приемат най-новите лекарства за отслабване от групата на
Коментари Харесай

Анестезиолози предупреждават за сериозен риск от усложнения при хирургични пациенти, приемащи Оземпик

Пациентите, които одобряват най-новите медикаменти за намаляване от групата на GLP – 1 – рецепторните агонисти като Ozempic и Wegovy (семаглутид), могат да се сблъскат с животозастрашаващи затруднения, в случай че се нуждаят от интервенция или други процедури, които изискват празен корем преди упойка, предизвестяват анестезиолози от Съединени американски щати и Канада, представени от Асошиейтед прес.

Според тях в практиката си в последно време все по-често се сблъскват с пациенти на медикаменти за намаляване, които аспирират храна и течност в белите си дробове, до момента в който са под анестезия, тъй като стомасите им са към момента цялостни, даже откакто са следвали общоприетите указания да спрат да одобряват храна 6 до 8 часа авансово.

„ Лекарствата със семаглутид могат да забавят храносмилането толкоз доста, че това излага пациентите на нараснал риск от белодробна аспирация, която може да аргументи рисково увреждане на белите дробове, инфекции и даже гибел “, разяснява доктор Йон Хобай, анестезиолог в Масачузетската обща болница в Бостън.

„ Това е толкоз сериозен тип евентуално затруднение, че всеки, който приема това лекарство, би трябвало да знае за риска “, уточни доктор Хобай, който беше измежду първите подали сигнал за казуса.

Близо 6 млн. предписания за Wegovy и Ozempic, са били издадени сред януари и май в Съединени американски щати за хора, които нямат диабет, съгласно Komodo Health, компания за технологии за опазване на здравето. Лекарствата провокират загуба на тегло, като имитират действието на хормоните, открити най-вече в червата, които се задействат, откакто хората се нахранят. Те също по този начин се насочват към сигнали сред червата и мозъка, които управляват апетита и възприятието за задоволеност и като забавят скоростта на изпразване на стомаха.

През юни Американското сдружение на анестезиолозите издаде насоки, в които пациентите се поучават да пропуснат ежедневните медикаменти за намаляване в деня на интервенцията и да се въздържат от седмичните инжекции за една седмица преди каквито и да е процедури със седация.

Д-р Майкъл Шампо, президент на групата, сподели, че действието се основава на анекдотични известия за проблеми – в това число аспирация – от цялата страна.

Не е ясно какъв брой пациенти, приемащи медикаменти срещу затлъстяване, могат да бъдат наранени от казуса. Но защото следствията могат да бъдат доста рискови, доктор Хобай и група негови сътрудници взеха решение да приказват обществено. В послание, оповестено в Canadian Journal of Anesthesia, те приканиха лекарството да бъде спряно за още по-дълго – към 3 седмици преди седацията. Този период е обвързван с времето, през което семаглутидът, дейното вещество в Wegovy/Ozempic, остава в тялото, сподели доктор Филип Джоунс, анестезиолог от Mayo Clinic, който е и заместник-главен редактор на списанието.

Повечето експерти признават, че няма задоволително доказателства, с цел да се каже сигурно какъв брой дълъг би трябвало да е интервалът, свободен от банкет на семаглутид, с цел да бъде анестезията безвредна.

Аспирация поражда при една от всеки 2000 до 3000 интервенции, които изискват седация, и съвсем половината от пациентите, които аспирират по време на интервенция, развиват обвързвано белодробно увреждане. Но отчетите за случаи демонстрират, че пациенти на семаглутид са имали проблеми даже когато са спрели храната до 20 часа преди процедурите.

Лекарите към този момент се сблъскват с десетки сходни случаи, защото използването на лекарството за намаляване е повишена внезапно, споделя доктор Елиза Лунд, анестезиолог от Университета на Северна Каролина - Медицинския факултет Чапъл Хил. „ Тя се нараснала експоненциално “, добавя доктор Лунд.

Американското сдружение на анестезиолозите поучава анестезиолозите да бъдат извънредно внимателни при използването на протоколите за седация, които имат подозрения, че пациентите им не са създали пауза с лекарството, съдържащо семаглутид.

Фармакомпанията Novo Nordisk, която създава Ozempic, Wegovy и други сходни препарати, съобщи, че клиничните изпитвания и постмаркетинговите данни за сигурност не демонстрират нараснала податливост към аспирация.

Но производителят на медикаменти отбелязва, че е известно, че медикаментите предизвикват забавено изпразване на стомаха и продуктовата информация предизвестява за вероятни стомашно-чревни странични резултати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР