Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби

...
Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби
Коментари Харесай

Какво трябва да направите, ако сте сред пациентите с блокирани лекарства

Пациентите, чиито медикаменти за кръвно попадат в блокирания за продажби лист, би трябвало да отидат при персоналния си доктор, с цел да ги смени с аналог. Аптекарите у нас нямат право да вършат такава подмяна.

На институциите у нас най-вероятно ще се наложи да създадат нова оценка на цените на медикаментите за хипертония, които Здравната каса заплаща. Причината – цената им се дефинира по отношение на най-ниската в групата , предава bTV.


Засегнатите медикаменти съдържат дейното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит смес в него.

Именно този смес е систематизиран като евентуален канцероген. Затова са блокирани единствено медикаментите на компаниите, които се доставят с дейното вещество от китайския цех.

СПИСЪКЪТ С БЛОКИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА ВИЖТЕ ТУК

Китайската компания твърди, че отритият смес е обвързван с промени в индустриалния развой от 2012 година Уточнява, че няма нарушавания на разпоредбите за добра индустриална процедура и няма данни други дейни субстанции, създадени от компанията, да са наранени.

Заместители на блокираните медикаменти има, описът също е на уеб страницата на Агенцията по медикаментите.

Малко над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните медикаменти. Освен при хипертония те се предписват при неотдавнашен миокарден инфаркт и сърдечна непълнота.

Акцията по прекъсване на продажбите е превантивна. Лекарите и аптеките са известени.

Той обаче се употребява и в хранителната индустрия.

Според Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз (БФС) няма място за суматоха. Примесът, поради който са блокирани медикаментите, е второстепенен амин и се употребява и в хранителната индустрия – забавя развиването на бактериите, изясни Грозданова. Според нея хората, които имат лекуване с тези артикули, могат да продължат да употребяват лекарството, до момента в който отидат при своя персонален доктор.

Фармацевтът посочи още, че медикаментите са блокирани, с цел да се посочи какъв брой е този смес и какво е въздействието върху хора, тъй като към този момент е потвърдено канцерогенно влияние единствено върху животни.

Европейската организация по медикаментите и националните органи изследват степента на замърсяване с примеса и вероятните въздействия върху пациентите. Данните от изследването ще бъдат обществено оповестени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР