Пациенти с паркинсон трябва да доплащат 6 хиляди лева за

...
Пациенти с паркинсон трябва да доплащат 6 хиляди лева за
Коментари Харесай

Болни от паркинсон доплащат хиляди за лекарства. Ще намери ли НЗОК решение?

Пациенти с паркинсон би трябвало да доплащат 6 хиляди лв. за медицински произведения, които до момента са се покривали напълно от здравната каса.

НЗОК и търговците се срещнаха в опит да се откри решение. Такова, към този момент, няма. През 2022 година 29 такива произведения са сложени при пациенти с паркинсон. Касата е платила за тях 1 милион и 355 хиляди лв.. През 2023-та данните са сходни. Досега цената на изделията е била сред 35 и 60 хиляди лв..

Двама търговци у нас съставляват два международни производителя.

В края на предходната година търговците декларират, че подвигат цените - със 6 хиляди лв. за всяко произведение. А касата взема решение да не поеме разликата.

60-годишният Николай е първият пациент с паркинсон у нас, при който е приложена така наречен надълбоко мозъчна стимулация. Операцията е направена преди години - импалнтира се устройство, което усъвършенства качеството на живот на болния.

Снимка: bTV

„ Можех да вървя по улицата, да ида до магазина, имаше огромен прогрес “, споделя Николай.

Състоянието на мъжа в този момент не е положително, тъй като батерията на устройството му би трябвало да се подмени, споделя племенникът му Денислав Динков. А касата към този момент не поема напълно това. Николай би трябвало да доплати 6 хиляди лв..

Снимка: bTV

" Това е игра с човешкия живот, индивидът е на минимална пенсия, 600 лв., това са сметки за ток, храна, вода, телефон, и внезапно като гръм от ясно небе споделят, че би трябвало да се дадат някакви си шест хиляди лв. ", сподели още племенникът на Николай.

До края на април предходната година, когато е бил крайният период, няма подадено заявление за смяна при тези произведения, споделят от касата.

Едва през декември, когато търговците входират ценовите си оферти за 2024-та и не дават отстъпка, става дефинитивно ясно, че изделията ще са по-скъпи.

Цената на изделията не е променяна в последните 5 години. След скока в този момент, касата взема решение да ги заплаща отчасти. Търси се решение по какъв начин пациентът да не доплаща.

" Нека си показват тези умни глави, които са го измислили,  дали хора като него са способни да ги извадят, с цел да продължи естествения метод на живот ", добави Денислав.

Годишно към 30 души с паркинсон се нуждаят от изделията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР