Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във

...
Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във
Коментари Харесай

Пациенти ще съдят болницата във Видин заради некачествена хемодиализа

Пациенти на хемодиализа подават групов правосъден иск против болничното заведение във Видин. Те упрекват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им. Решението идва месец след повредата в отделението по хемодиализа, при която един мъж умря. Според пациентите ограничения за съответно лекуване още не са взети.
Пациентите на хемодиализа от Видин и региона са над 40. Сред тях е Емилиян Петров, който е на терапия от 15 години. Смята, че през последните години нередностите в отделението се задълбочават.
" Имаше доста сериозен дефицит на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и по този начин нататък, които купувахме ние ", описа Петров пред bTV.
Преди пет месеца Емилиян стартира да отпада, появяват се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.
" Това са отровите, за които ние вървим на диализа, в действителност диализата е тази, която би трябвало да ни почисти, само че чистенето не е положително ", добави пациентът.
Подобни недоволства имат и други пациенти, само че всички те не престават терапиите си в локалното поделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира.
" И тогава разбрахме, че тази апаратура, която е едно от трите най-важни неща за качествена диализа, работи погрешно ", уточни Емилиян Петров.
Два дни след повредата един от болните умира. " Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток в резултат на пропуснатата хемодиализа, в резултат на което бъбреците са спрели да работят ", изясни дъщерята на умрелия Рени Неофитова.
Близките на умрелия настояват, че след повредата превозът до други лечебни заведения не е бил навреме проведен.
" Баща ми преди този момент си е провел превоз с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови сътрудници до Монтана, само че са му се обадили еднократно, не неведнъж, както те настояват ", добави дъщерята.
Назначеният по случая медицински одит открива неточности в дейностите на дежурен доктор от незабавното поделение, който не е направил проучвания.
" Този човек, Бог да го елементарни, не е умрял от това, че не му е взето проучване, а от това, че не си е направил диализа ", разяснява шефът на МБАЛ – Видин доктор Цветан Василев.
След случилото се Министерството на здравеопазването разгласи, че отпуска 180 хиляди лв. за отделението.
" Това, което е направено досега, е публичната поръчка за доставка на седем апарата и на диализни кресла. Към края на месеца би трябвало да изтече срокът за събиране на предложения и по-късно да пристигна доставката, за което отново ще би трябвало време, несъмнено ", добави шефът на здравното заведение.
За нередности в отделението обаче пациенти алармират отрасловите институции най-малко от година.
" Три от апаратите са минали нужните часове по стандарт. Вместо да се извадят от приложимост, те не престават да работят и до ден сегашен ", сподели Валери Нинков, пациент на диализа.
За правата на болните се застъпи и пациентска организация.
" Колкото повече тези пациенти се повреждат от хемодиализата , толкоз се понижава шансът да бъдат трансплантирани. Ние желаеме българският пациент да има право на избор. Правото на избор в град Видин е нарушено безусловно осъзнато ", посочи Иван Димитров, ръководител на Български пациентски конгрес.
Десетина от болните и в този момент не престават лекуването си в Монтана – макар съществуването на частен диализен център във Видин, който продължава да чака позволение за работа.
" С една-единствена цел – парите, които се дават за диализна процедура, да не престават да се пренасочват от шефа на болничното заведение към други звена на болничното заведение. Това е безспорна кражба от здравето на тези хора ", акцентира Иван Димитров.
Директорът на болничното заведение отхвърли сходна скица.
" Бюджетът на болничното заведение е един, цялата активност на болничното заведение се заплаща и диализата се заплаща дружно с всички други действия, тъй че не би могло да се твърди, че се пренасочват ", акцентира доктор Цветан Василев.
Според шефа на болничното заведение огромните проблеми са други – да вземем за пример кадровите.
Той разясни, че се касае за завеждащия на отделението, който съгласно пациенти е алкохолно подвластен.
Запитан дали въпросният сътрудник идва пийнал на работа, доктор Цветан Василев отговори, че е чувал за сходно нещо. А на уточняващ въпрос дали го е установил, той съобщи: " Вие по какъв начин си ме представяте да заедно съм с дрегер да го ревизирам? "
И защото решение на проблемите на този стадий няма, болните търсят правата си по различен метод.
" Решихме да заведем правосъден иск за трайно увреждане на нашето здраве и за неспособност за трансплантиране ", сподели пациентът Валери Нинков.
Иск против болничното заведение ще подадат и околните на умрелия пациент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР