Пациенти доплащат такса компютър“ за издаване на рецепти. Те сигнализират,

...
Пациенти доплащат такса компютър“ за издаване на рецепти. Те сигнализират,
Коментари Харесай

Пациенти доплащат такса „компютър“ за издаване на рецепти

Пациенти доплащат такса „ компютър “ за издаване на предписания. Те алармират, че някои общопрактикуващи лекари в страната са въвели т.нар. нова такса „ компютър “ за издаване на електронни предписания. Като по този начин вместо по 2.90 лв., са принудени да заплащат повече.

Пациенти сигнализираха в уеб страницата на Национален осигурителен институт, че някои от тях даже са освободени от такса, само че отново им се изисква възнаграждение.

Д-р Костадин Сотиров от Пловдив отхвърли да има официално въведена такса „ компютър “.

Нека да обяснят тези, които изискват заплащане на по-висока сума, аз не съм чувал за такава. Няма учредения да се желае повече от откритото. За електронна рецепта нямам визия да се начислява в допълнение, не разбирам основанията “, уточни той пред .
Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса демонстрират,
че персонални лекари желаят спомагателна такса за издаване на електронни предписания. От 1 април те станаха още веднъж наложителни за изписването на антибиотици и медикаменти за диабет.

„ Надявам се, че случаи, в които пациенти заплащат в допълнение за издаване на електронна рецепта, е по-скоро изключение. В нормативната уредба е уредено защо би трябвало да бъде заплащано. Затова приканвам пациентите да подават сигнали в НЗОК за подобен вид такси. За да е несъмнено, че това е напълно отвън закона, през днешния ден внесохме предложение сред първо и второ четене по Закона за здравето, че всевъзможни спомагателни такси във връзка със основаване на електронни здравни записи, в електронната здравна система, е незаконосъобразно “, разяснява пред  депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.
„ Удобството на потреблението на медицинския програмен продукт е проблем.
Не единствено в България, само че и в целия свят. Има какво да се желае. Улеснение би било, вместо с дълги описи, лекарите да употребяват шаблони, по отношение на идентичните диагнози. Това може да се автоматизира “, уточни още Божанов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР