Пациент с ботулизъм беше успешно излекуван от лекарите в Инфекциозно

...
Пациент с ботулизъм беше успешно излекуван от лекарите в Инфекциозно
Коментари Харесай

В Пазарджик излекуваха мъж с ботулизъм - тежка болест с висока смъртност

Пациент с ботулизъм беше сполучливо оздравял от лекарите в Инфекциозно поделение на МБАЛ-Пазарджик. 52-годишният мъж постъпва с типичните прояви: масковидно лице, парализи, мускулна уязвимост, ниско кръвно налягане и занимателен пулс.

„ Болният беше признат в повредено общо положение и остана на лекуване в Инфекциозно поделение 19 дни. Заболяването се удостовери с определяне на токсин В в материали от болния. Проведе се лекуване с противоботулинов серум с добър резултат “, изясни началникът на отделението доцент доктор Мария Пишмишева.

От началото на 2023 година в България са регистрирани 8 случая на ботулизъм. За съпоставяне - през миналата година има единствено 1.

Ботулизмът е тежка интоксикация, която се характеризира с развиване на парализи. Причинява се от екзотоксин, който създава причинителят на болестта - бактерията Clostridium botulinum /Клостридиум ботулинум/. Ботулиновият екзотоксин е най-силната позната биологична отрова. Познати са 8 вида токсин, като най-често болестта се предизвиква от отрови А, В, Е. Ботулизмът е тежко заболяване с висок леталитет.

Източник на зараза са домашни, диви животни и птици, които замърсяват околната среда с изпражненията си. Човек се заразява най-често при консумация на домашно консервирани храни /плодови, зеленчукови/, допустимо е заразяване при консумация на колбаси, шунка, пушена риба и други хранителни артикули, върху които е попаднала почва, съдържаща спорите на бактерията. Има и раневи ботулизъм, при който спори попадат върху засегната повърхнина от тялото, като в последно време тази форма се разказва и при венозни наркомани. Заболяването се среща рядко - случаите са единични, най-често от едно семейство.

При липса на О2 и при ниска централизация на сол и захар, ниска киселинност и незадоволителна термична обработка, спорите оцеляват, трансформират се във вегетативни форми, които създават екзотоксина. Вкусът на инфектираните храни не се трансформира, допустимо е капачките на бурканите да са бомбирани. Болният човек не може да заразява.

Заболяването стартира 18-36 часа след потреблението на съответната храна, по–рядко след по-дълъг интервал от време. Болните се оплакват от тежест и отичане на корема, може да има диария и повръщане, само че те са леки и бързопреходни. Много присъщи са зрителните разстройства – болните виждат неразбираемо, като в мъгла, не могат да четат, имат двойно виждане. Характерни недоволства в този интервал са: изнемощялост, мускулна уязвимост, ниско кръвно налягане, сухота в устата и очите, затруднено гълтане, затруднено говорене. Тежките форми стартират с дихателни нарушавания и болният може да загине за часове. При прегледа се открива масковидно лице заради съществуване на парализи – очните ябълки са неподвижни, зениците са разширени и мъчно реагират на светлина, клепачите са паднали и пациентите не могат да погледнат нагоре. Може да се следи запек, задръжка на урината. Съзнанието е непокътнато, а температурата е естествена от самото начало. Парализите са постоянно двустранни, въпреки и не строго симетрични и се развиват от горната страна надолу.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР