Пациент от Варна и неговият лекуващ лекар станаха герои в

...
Пациент от Варна и неговият лекуващ лекар станаха герои в
Коментари Харесай

Лекар и пациент от Варна станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

 Пациент от Варна и неговият лекуващ доктор станаха герои в Националната акция " Живот със сърдечна непълнота “ на Института за здравно обучение. Хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най- " тежките “ пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Всяка от историите е снимана във видео, в което вземат участие и лекарят, и пациентът. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития – това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.

Иван Атанасов е професионален водач и е единствено на 42 години, когато получава инфаркт. Вследствие на инфаркта развива сърдечна непълнота. Мъжът не може да измине и 50 метра, без да се задъха. Неспособен е даже да отиде до магазина за самун. Половината от пациентите след слагането на диагнозата не претърпяват и пет години. Но в медицината има прогрес и през днешния ден, 10 години от момента, в който е диагностициран, Иван се усеща добре, прави дребни поправки у дома, сменя гумите на колата и се радва, че е потребен за фамилията си.

Лекуващият му доктор – доктор Ирена Русинова, специалист-кардиолог в МЦ " Младост “ - Варна, споделя, че преди години опциите за помощ на пациенти като Иван са били мощно лимитирани. Но с помощта на нови лечения и най-важното – взаимното доверие сред тях, той живее пълностоен живот.

Умора даже при най-малкото изпитание, зной, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна непълнота. Кардиолозите я дефинират като световна пандемия, която ще бъде камшик за човечеството в идващите 10 години. Но в случай че пациентите се вслушват в препоръките на своя доктор, поддържат здравословно тегло, добра физическа интензивност и се хранят умерено, вяра има. " Нашият пациент подходи с цялостно доверие към нас “, споделя доктор Русинова. А Иван Атанасов прибавя: " Кардиолози доста, само че при нея се усещам спокоен и сигурен, чувам я за всичко! “.

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия. Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след слагане на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни даже от редица ракови болести, а обществото към момента счита рака за най-опасен.

В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог. В Област В. Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За предходната година лечебни заведения във В. Търново са отчели 2869  хоспитализации във връзка на СН.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР