Пациент е диагностициран с ку-треска през зимата, съобщиха от Здравното

...
Пациент е диагностициран с ку-треска през зимата, съобщиха от Здравното
Коментари Харесай

Опасен и много заразен вирус засечен у нас

Пациент е диагностициран с ку-треска през зимата, оповестиха от Здравното министерство. Заболяването му е намерено в първите дни на 2021 година

Пострадалият е признат в болница и е подложен на лекуване. Според медиците нормално болестта се появява в топлите месеци на годината.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, само че може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и контейнер на инфекцията са животните.

Причинителят Coxiella burnetii е извънредно резистентен на външни въздействия и може да издържи месеци в околната среда. Причинителят на ку-треска заразява разнообразни гостоприемници, в това число хора, преживни животни - наедрял рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Той се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези артикули, изключително обвързваните с раждането при животните, съдържат огромен брой бактерии, които след изсъхване и погазване от копитата на животните, стават на тънък прахов аерозол, който е мощно инфектиран при поемане от хора и животни.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока. След боледуване се основава дълготраен имунитет. Лекарите предизвестяват, че е належащо при подозрение, че има ку-треска, човек да потърси помощ от експерт и да се подложи на лекуване. Подценяването на това заболяване и ненавременното лекуване води до гибел от 25 до 60% на пациентите.

В същото време от Здравното министерство регистрират сериозен спад на заразните болести. През миналата седмица са регистрирани общо 5 948 случая на остри заразни болести против 7 965 случая за миналата седмица. От тях 909 са случаите на грип и остри респираторни болести (ОРЗ) против 1 209 случая за миналата седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 23,99 на 10 000 души против 31,91 на 10 000 души за миналата седмица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР