Патрирах Неофит се чувства все по-добре - това казаха митрополитите

...
Патрирах Неофит се чувства все по-добре - това казаха митрополитите
Коментари Харесай

Патрирах Неофит се чувства все по-добре, казаха митрополитите от Светия синод

" Патрирах Неофит се усеща все по-добре " - това споделиха митрополитите от Светия синод откакто отслужиха литургия и молебен за здравето на патриарха в катедралния храм " Св. Александър Невски ". Днес е неговият имен ден. Православната черква уважава паметта на свети преподобни Максим Изповедник и свети страдалец Неофит. В катедралата през днешния ден пристигнаха и доста епископи, свещеници, миряни.



Тържествената литургия за празника и молебенът за здравето на патриарха бяха отслужени от Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с още осем митрополити от Светия синод. В словото си митрополит Григорий напомни, че десетилетия наред на днешният ден чества българският патриарх, тъй като и патриарх Максим имаше през днешния ден имен ден. За патриарх Неофит сподели, че минава през тестването на заболяването с висок дух.



" В това тестване всички ние, клир и миряни, сме призвани да бъдем дружно с нашия патриарх ", сподели Великотърновският митрополит Григорий.

- Да е жив и здрав патриарха и на многая лета, владико!



Повече от два месеца патрирах Неофит е на лекуване във Военномедицинска академия след белодробно заболяване.

" Негово светейшество се усъвършенства, все по-добре се усеща, насочва молитвите си за божие благословение на българския народ. А и ние всички откровено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и още веднъж той да застане на кормилото на светата българска православна черква ", сподели Пловдивският митрополит Николай.

" Стабилно е положението на светейшия, към момента е в болница, само че се молим за неговото здраве ", сподели Старозагорският митрополит Киприан.



фотоси: БГНЕС

Утре ще има съвещание на Светия Синод. Не е ясно обаче дали на него ще се утвърди листата на достоизбираемите епископи, от които след това ще се избере нов Сливенски митрополит. Чака се писмо от временноуправляващия епархията митрополит Йоан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР