Патриотична улица си има първомайското село Искра. Това се дължи

...
Патриотична улица си има първомайското село Искра. Това се дължи
Коментари Харесай

Пенсионирана учителка създаде патриотична улица в село Искра

Патриотична улица си има първомайското село Искра. Това се дължи на пенсионираната начална учителка Неделя Боснева, която към този момент няколко години рисува и написа цитати от стихотворения по стените на къщите.

Всичко почнало преди няколко години, когато дамата решила да изпише откъс от стихотворение на Христо Ботев върху оградата на своята къща.

Най-напред на улицата написах най-любимия ми стих и допускам освен за мен - " Настане вечер, месец изгрее " от " Хаджи Димитър " на Христо Ботев.

Съседите също не останали безразлични.

Казаха - няма единствено да пишеш на тебе тука по стените, желаеме и на нас да напишеш... Викам - те стените не са ви оправени, дуварите, оградите... Хората споделиха - всичко ще оправим, ще боядисаме ти единствено напиши и по този начин започнах.



Така последователно хората от улица " Юрий Гагарин " почнали да стягат дуварите си, а Неделя- да ги рисува с разнообразни сюжети. Разказва, че в никакъв случай преди този момент не е рисувала. Първите си опити направила с блажни бои, само че не й харесало. Продължила да тества до момента в който най-сетне намерила това, което търси.

Най-накрая с бронз, това имах сега и ми хареса. Никога не съм рисувала и в никакъв случай не съм знаела. Даже доста съм мечтала да мога да обрисувам Левски... Взех четката, започнах и когато свърших не повярвах, че аз съм го нарисувала.



По стените последователно се появили и други герои от нашата история.

Последното, което нарисувах, това е Хан Крум и Иван Асен Втори, тези велики държавници, мъдри мъже български, постоянно са ме вдъхновявали. Това съм предавала и на моите възпитаници, единствено че написах от горната страна " Къде сте смели български държавници, щото желая и в този момент да има такива ".

Улица " Юрий Гагарин ", която към този момент е известна като патриотичната улица, към този момент притегля туристи.

Абсолютно отвред идват хора, питат и ние пращаме фотоси...просто съм благополучен,че имаме тази жена в нашето село, споделя Тодор Налбантов, кмет на село Искра.

Баба Неделя към този момент крои проекти за нови облици на съседските стени.Предстои да бъде изрисуван Патриархът на българската литература Иван Вазов.

Репортер: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР