Патриарх Неофит, който повече от два месеца лежи във ВМА,

...
Патриарх Неофит, който повече от два месеца лежи във ВМА,
Коментари Харесай

Продължават да държат в невидение патриарх Неофит за кончината на брат му

Патриарх Неофит, който повече от два месеца лежи във ВМА, към момента не е осведомен, че брат му – доцент Димитър Димитров е умрял, издават близки до фамилията на известния хоров диригент. 81-годишният музикант и учител умря на 11 януари след малко боледуване. Маестро Димитров сходно на патриарха, страдаше от сърце.

 

Според  осведомени дългогодишният диригент на хора на катедралата „ Свети Александър Невски “ е бил доста обезпокоен за тежкото здравословно положение на брат си и е получил изострен инфаркт от тъга.

 

Малко преди гибелта си, баткото на патриарха показа, че доста се вълнува за него и му е много тежко, че не може да го види в болничното заведение, защото никого не пускат при Негово Светейшество. Димитър и Неофит, са доста близки още от деца и през последната половин година здравето на патриарха не позволяваше двамата да се виждат и даже да се чуват често по телефона.

 

Ако в този момент кажем на патриарха за гибелта на брат му, това ще го убие, уверени са близки до диригента. По експлицитното гледище на лекарите, които се грижат за здравето на дядо Неофит, както и на фамилията на Димитър Димитров, към този момент Негово Светейшество е държан в незнание за трагичната новина.

 

„ Дядо Неофит няма да преживее тази тъжна вест. Ще му е доста тежко, че не е могъл да се елементарни с брат си, да го опее и погребе ”, означават висши духовници. От почитание към патриарха и към диригента на хора към патриаршеската катедрала владиците взеха решение заупокойната литургия за маестро Димитров да бъде осъществена в „ Св. Александър Невски ”. Това е възможно единствено за лица, свързани с църквата, за държавници и за известни персони, създали доста за България. Освен това от Синода решили по време на опелото от името на дядо Неофит да бъде подложен венец с бели цветя, на който да написа: „ С братска любов! От Неофит Патриарх български “.

 

За обстоятелството, че Негово Светейшество към момента не знае за кончината на скъпия си брат, приказва и това, че от негово име не бе прочетено слово по време на опелото в „ Св. Александър Невски ”. През последните три месеца обръщенията на дядо Неофит към българския народ се пишат от владиците от Синода. В този драматичен случай те са решили, че нямат моралното право да приказват от името на патриарха. „ Житейският и креативният път на маестро Димитров ще останат вечно пример и образец за всички нас. Той излъчваше онази светлина, наслади признателност, които са присъщи единствено на хората, които са същински Христови, които живеят в посредством към Бога и в надълбоко осъзната наслада от общението – с Него и със своя близък “, показа от свое име Старозагорският епископ Киприан.

„ Пословичната му невзискателност и безобидност, отсъствието на всякакво наказание на другите и готовността му безрезервно да оказва помощ и способства постоянно с каквото може приключват облика на индивида и християнина Димитър Димитров. А неговият неоспорим богодаруван гений, високият му професионализъм, прецизността и педантичността във всяко нещо, с което той беше зает през целия си дълъг креативен път, бяха на собствен ред главните отличителни черти на музикоучителя и протопсалта Димитър Димитров ”, сподели още по време на опелото митрополитът. Преди повече от 50 години Димитър Димитров става съосновател и диригент на прославения Камерен отбор „ Св. Йоан Кукузел-Ангелогласният ”.

 

Същевременно дядо Киприан и Пловдивският митрополит Николай оповестиха, че положението на Негово Светейшество се усъвършенства и че той към момента е в болница в устойчиво положение.

„ Молим се за неговото здраве, процъфтяване и да стане от болничния одър, с цел да продължи да управлява кораба на нашата избавителна черква ”, споделиха владиците. На имения ден на дядо Неофит – 21 януари, всички митрополити отслужиха литургии за здраве и благодарствени молебени за патриарха.

Инфо: Уикенд

Тагове: Негово Светейшество ВМА Патриарх Неофит димитър димитров Старозагорският епископ Киприан „ Св. Александър Невски “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР