Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. със

...
Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. със
Коментари Харесай

Основните моменти от служението на патриарх Неофит начело на БПЦ

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров.

В края на 1989 година става ректор на Духовната академия, а през 1991 година - пръв декан на възобновения през същата година Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

През 1994 година става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разграничена на Русенска и Доростолска през 2001г. - Русенски митрополит.

През 2013 година е определен за патриарх.

Духовният ни лидер бе труженик на концепцията БПЦ да стане църква-майка на Македонската православна черква. През 2022 година Светият синод призна Македонската православна черква.

Патриархът беше срещу присъединяване на БПЦ в Святия и Велик събор на остров Крит, защото там нямало да се вземат решение значими за православието въпроси. Само БПЦ и още 3 църкви не участваха на форума.

През 2015 година патриархът одобри и служи с вселенския патриарх Вартоломей.

В същата 2015 година излезе на митинг пред Върховния административен съд, дружно с целия Свети синод, за това катедралния храм " Св. Александър Невски " да остане благосъстоятелност на БПЦ.

През 2018 година патриарх Неофит резервира безмълвие за автокефалията на Украинската православна черква.

През 2018 година одобри в Светия синод съветския патриарх Кирил и служи дружно с него на връх Шипка.

През 2019 година патриархът се срещна с папа Франциск в Синода, само че поради схизмата нямаше общо служение.

С благословията на духовника беше канонизиран за светец епископ Серафим Соболев - светец на две църкви - българската и съветската.

Патриархът имаше досие, в което няма писмени следи от владиката. Описано е, че е съобщавал информация за интернационалните мероприятия в църквата ни при пътешестване зад граница. Но " не проявявал самодейност ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР