Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра

...
Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра
Коментари Харесай

Румен Радев: Нашата признателност към Русия не е за сметка на достойнството ни

" Патриарх Кирил пристигна в България като нравствен лидер, само че избра да си тръгне като политик. Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достолепие "
Това съобщи президентът Румен Радев в коментар за визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци против България и нейния президент.
" Но аз не съм единствено президент, само че и християнин, по тази причина нямам доверие, че неговата цел е била да всее ерес сред нашите нации, добави Радев. Според него е значим въпросът „ кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го трансформира в мотив за разделяне, да експлоатира рецесията в нашите връзки. "
" Нашата благодарност към Русия е благодарност на свободни хора, които помнят и почитат своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достолепие. Тази позиция аз по безапелационен метод отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам пленник на страстите, а ще работя за възраждането на българо-руските връзки, които други съсипваха в продължение на години и не престават да го вършат. Затова избирам от тази среща и от това посещаване да запазя загатна за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение ", акцентира още Румен Радев за БГНЕС.
В отговор на въпрос дали поддържа напъните на БПЦ за признание на независимостта на МПЦ – Охридска архиепископия и общо съслужение сред двете църкви Радев изрази мнение, че българската православна черква /БПЦ/ би трябвало да регистрира, че от двете страни на границата сред Република България и Република Македония ние имаме общи имена, ние имаме обща история.
" Това е въпрос напълно в прерогативите на БПЦ. Но, както виждате и помните може би по време на моето публично посещаване в Република Македония аз бях с двама уважавани български митрополити. Единият от тях бе Пловдивският митрополит Николай, а другият Старозагорският Киприян ", акцентира президентът и добави: " Тук страната не може да се меси, само че би трябвало да се регистрира когато православните църкви вземат решение този въпрос, че от двете страни на границата сред Република България и Република Македония ние имаме общи имена, ние имаме обща история, ние имаме общи празници и ние сме извънредно близки. Нека това да се регистрира и от църквата ", съобщи още президентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР