Пътнотранспортни произшествия стават всеки ден. Всеки, който попадне в ситуацията

...
Пътнотранспортни произшествия стават всеки ден. Всеки, който попадне в ситуацията
Коментари Харесай

Първатата помощ при спешни случаи на пътнотранспортни произшествия спасява животи

Пътнотранспортни катастрофи стават всеки ден. Всеки, който попадне в обстановката като директен очевидец на произшествие, е задължен да помогне. Всяка секунда може да бъде решаваща. Добре е постоянно да се актуализират знанията за първа помощ, с цел да бъдете готови при незабавни случаи, и да се знаят най-важните стъпки от оказващите първа помощ.

Важно: Всеки, който се пробва да помогне на потърпевши, би трябвало да прави всичко както би трябвало. Всеки, който оказва помощ, не би трябвало да се опасява от правни последствия, даже в случай че са позволени неточности.

Какво да се прави, в случай че ви се случи?

Запазете успокоение и направете обзор с цел да се придобие визия за обстановката след случай. Важно е вашето транспортно средство да бъде паркирано безвредно - с включени спешни светлини и на ръба или, в случай че подобен не е разполагаем, допустимо най-вдясно в профил на пътя. Самозащитата е с най-голям приоритет, тъй че носенето на жилетка с висока видимост е наложително. Ако би трябвало да влезете на платното, е належащо извънредно внимание - нужно е да следите придвижването. Важно е да запазите успокоение и първо да разберете какъв брой потърпевши и възможни помагачи има.

Обезопасете мястото на произшествието. Още преди незабавното повикване на 112 или полагането на грижи за потърпевшите, мястото на случая би трябвало да бъде обезопасено. Поставянето на предупредителния триъгълник на ясно очевидно място може да предотврати по-нататъшни произшествия. Разстоянието до мястото на произшествието би трябвало да бъде 50 метра в градовете, 100 метра по селските пътища и 150 до 400 метра по автомагистралите.

Направете незабавното повикване. След като мястото на случая бъде обезопасено, би трябвало или да наберете 112 на вашия смарт телефон, или да употребявате пункт за незабавни повиквания на автомагистралата, с цел да съобщите за случая и да поискате помощ. Много модерни коли имат автоматизирана система за незабавно повикване „ E-Call " - незабавното повикване може да се извърши и с нейна помощ. Във всеки случай би трябвало да се заяви по телефона къде е станала злополуката, какво се е случило и какъв брой хора са взели участие и с какви пострадвания. Трябва също по този начин да се уточни кой се обажда, дружно с алтернатива за контакт за въпроси.

Получете поддръжка. Всеки, който към момента е самичък на мястото на случая в този миг, би трябвало в този момент, в случай че е належащо, да се разпознае с махане и жестове, с цел да помоли другите участници в придвижването да оказват помощ.

Помогнете на потърпевшите. Следващата стъпка е да се погрижим за ранените до идването на избавителните служби. В взаимозависимост от пострадванията на потърпевшите, кървящите рани, да вземем за пример, би трябвало да бъдат обработени и ранените да бъдат успокоени, до момента в който са в схващане. Ако хората са в безсъзнание, би трябвало да се ревизира дишането им. Всеки, който диша, би трябвало да бъде подложен в позиция за възобновяване.

Ако няма дишане или е неравномерно, би трябвало да се създадат гръдни компресии и вентилация. За да извършите това, засегнатият би трябвало да легне по тил с глава, наклонена обратно. Компресиите на гръдния панер се правят с петата на ръката - в идеалния случай с периодичност 100 пъти в минута и с дълбочина на напън от към пет сантиметра. Правилната точка на напън е в средата на гръдния панер върху гръдната кост. В идеалния случай гръдните компресии се редуват с вентилация - след 30 натискания следват две вентилации. След това процесът се повтаря.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР