Пътно – транспортните престъпления и нарушения бяха днес тема на

...
Пътно – транспортните престъпления и нарушения бяха днес тема на
Коментари Харесай

Съдия от Административния съд във Варна се срещна с ученици

Пътно – транспортните закононарушения и нарушавания бяха през днешния ден тематика на срещата – диалог на арбитър Ивелин Борисов с учениците от XI А клас, компетентност " стопанска система и мениджмънт “ от Варненска комерсиална гимназия " Георги С. Раковски “, с учител по право – госпожа Зорка Любчева.

Съдия Борисов срещна единадесетокласниците с това що е " административно нарушаване “ и " закононарушение “ и с разликата в степента на социална заплаха, и плануваните от закона наказания. Обществените връзки, свързани с превоза и значимостта им в подтекста на санкционната активност на органите на реда, обясни магистратът. На това по какъв начин стартира административно – наказателното произвеждане, на правенето и функционалностите на акта за определяне на административно нарушаване и правото на несъгласие от лицето, на което е формиран актът, се спря в своето ревю арбитър Борисов. Предвид възрастта на аудиторията и опцията им скоро да ръководят МПС, магистратът се спря по-подробно на нарушавания по превоза, обясни разликата сред ПАМ и административно нарушаване. Съдия Борисов даде образец с лице, открито от органите на реда да ръководи МПС, след банкет на наркотични субстанции и изясни, че това е закононарушение, а не административно наказване. На типовете ПТП-та (пътно – транспортни нарушения) и наказателната отговорност на лицето, които ги е направило, се спря магистратът.

При висока интензивност от страна на младежите мина беседата. Те зададоха въпроси, които ги вълнуваха освен по тематиката, а и такива, свързани с работата на правораздавателните органи в страната ни. Какви са написаните от Закона доказателствени средства за определяне на закононарушение? Може ли, при изработен видеозапис на нарушаване на работното място, да се оспори този запис като доказателство и при какви случаи на какви места може да се слагат камери за видеозаснемане? Това бяха част от въпросите, на които изчерпателно отговори Ивелин Борисов, който е арбитър в Административен съд – Варна, само че преди този момент 8 години е работил като прокурор и има професионален опит както в административното правосъдие, по този начин и в наказателните производства.

В края на срещата си с учениците, арбитър Борисов се обърна към тях с зов, когато един ден станат водачи, да го създадат с цялостното схващане за отговорността, която носят към своя и към живота на останалите участници в придвижването по пътищата.

С покана към единадесетокласниците да посетят съда и с ръкопляскания в символ на признателност от учениците към магистрата завърши днешната просветителна среща.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР