Пътният участък на фаталния инцидент край Своге не присъства в

...
Пътният участък на фаталния инцидент край Своге не присъства в
Коментари Харесай

Общината в Своге и АПИ се счепкаха за скапаната мантинела, а завоят убиец на 17 души дори го няма в черния списък на КАТ за опасно място

Пътният сектор на съдбовния случай край Своге не участва в годишната информация на КАТ до АПИ за секторите с нараснала централизация на пътни катастрофи. Ден след случая, при който починаха 17 души, стана ясно, че в месеците след стартирането на пътя в употреба началникът на КАТ-Своге е пращал неведнъж сигнали до АПИ за рискови нередности в сектора, в който единствено през 2017-а има регистрирани 6 произшествия с един умрял, оповестява Дарик.

Източници от „ Пътна полиция” обявиха, че годишното резюме на КАТ за секторите с нараснала централизация на ПТП-та се сформира по избрана методика, която евентуално е оставила правата край Своге отвън листата. Председателят на организация „ Пътна инфраструктура” Светослав Глосов съобщи и че мантинелата в сектора била отговорност на общината.

Зам-кметът на Своге Валентин Михайлов обаче отхвърли и сподели, че мантинелата е построена по време на плана „ Трансгранични пътища”.

Въпреки многото сигнали на локалния шеф на КАТ, пътният сектор край Своге не попаднал в листата с сектори с нараснала централизация на произшествия, който „ Пътна полиция” изпраща до АПИ всяка година. Това съобщи пред публицисти ръководителят на АПИ – Светослав Глосов:

„ Всяка година ние получаваме от Пътна полиция информация с публично писмо с записаните пътни сектори с централизация на пътни катастрофи. Този сектор не е посочен нито в последната информация, нито в предходната. Имаме мнение, че това не е сектор с централизация на пътни катастрофи “.
Източници от КАТ обявиха, че описът се сформира по избрана методика, включваща разнообразни критерии, като брой ПТП-та, брой починали, дължина на сектора и други Пътният сектор край Своге евентуално не е покрил критериите и не е попаднал в годишния лист.

Междувременно пък Светослав Глосов упрекна и община Своге, че носела отговорност за мантинелата в региона:

„ Мантинелата не е чат от плана, не е част от пътната инфраструктура, тя е в урбанизирана територия. В тези региони тротоарът и мантинелата не е на Агенцията и не се занимава с нея Агенцията, а Общината. Сезирали сме Общината за случая, тъй като се появиха доста спекулации, че сме я отремонтирали некачествено. Ние не сме я отремонтирали, не сме я ѝ сложили “.

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов съобщи, че общината дава отговор за поддръжката, само че не е построила мантинелата:

„ Мантинелата е построена по плана за трансгранични пътища, не могат да схвана за какво я трансферират към Община Своге. Ние я поддържаме, само че тя е направена по време на плана “.

Преди 2 дни районният министър Николай Нанков съобщи, че асфалтовите проби, взети от мястото на случая, демонстрират съществуване на варовик, а съществуването му било неприемливо съгласно нормата.

От компанията реализатор на ремонта „ Трейс” изпратиха отворено писмо, в което настояват, че европейските стандарти регламентират влагането на варовикови скални материали в асфалта.
Нанков още веднъж отхвърли: „ В секторите за тежко и приблизително тежко придвижване, каквато е била спецификацията тук, по цялото трасе на пътя се поставят напълно различен тип материали от тези, каквито лабораторния разбор на „ Пътища и мостове “ сподели, че са слагани на пътя. Затова ще се употребява и интернационална лаборатория допускам “.

Към момента единственият обвинен за автобусната злополука край Своге си остава водачът – Григор Григоров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР