Пътниците от страни извън Европейския съюз скоро няма да могат

...
Пътниците от страни извън Европейския съюз скоро няма да могат
Коментари Харесай

Защо Ирландия и Великобритания останаха извън блокадата на ЕС

Пътниците от страни отвън Европейския съюз скоро няма да могат да влизат в блока, откакто нощес европейските водачи утвърдиха проект, целящ да се забави разпространяването на новия ковид.

Официални лица в Брюксел се надяват, че затварянето на външните граници на Европейски Съюз за чужденци ще убеди страните членки да заобикалят налагането на ограничавания в границите на самия блок, отбелязва " Политико ".

Лидерите на Европейски Съюз нощес взеха решение да затворят външните европейски граници за чужденци за 30 дни. Участието на Ирландия обаче е усложнено от обстоятелството, че тя споделя отворена сухопътна граница с английската провинция Северна Ирландия и обща зона за пътувания с цялото Обединено кралство, което подсигурява свободата на напредване сред двата острова, показва " Ройтерс ".

Ето за какво Ирландия ще се съветва с Англия преди да реши дали да взе участие в европейската възбрана за пътувания.

" Ирландия ще обмисли присъединяване си в подтекста на общата зона за пътувания и в консултация с Обединеното кралство ", съобщи държавен представител след видео видеозаседанието на европейските водачи.

Премиерът Лио Варадкар организира диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник и акцентира, че Ирландия в никакъв случай няма да затвори границата си със Северна Ирландия.

Тази дълга 500 км сухопътна граница е основна част от мирното съглашение от 1998 година, поставило завършек на три десетилетия принуждение в Северна Ирландия, което лиши живота на към 3600 души.

Дъблин се притесняваше от връщането на граничния надзор по време на диалозите за Брекзит. В последна сметка се стигна до съглашение да няма сходен надзор.

Но до момента в който Ирландия затвори учебни заведения, университети, питейни заведения и детски заведения в опит да спре разпространяването на ковид, Англия ги остави отворени в Северна Ирландия.

В понеделник Ирландия увеличи предизвестието за пътешестване, с цел да ограничи несъществените пътувания в чужбина най-малко до 29 март, в това число до Англия, само че не и до Северна Ирландия.

Всички, влизащи в Ирландия, като се изключи идващите от Северна Ирландия, ще би трябвало да лимитират придвижванията си за 14 дни, в това число и ирландските жители, съобщи външното министерство.

Още за рестриктивните мерки

" Политико " обобщава, че Европейската комисия предложи самодейността в понеделник, а водачите я поддържаха във вторник. Планът планува краткотрайно ограничение на нежизненоважните пътувания от трети страни в зоната ЕС+. Тя включва съвсем всички страни членки на Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Ирландия и Англия могат да се включат, в случай че изискат.

Изданието отбелязва, че Брюксел предлага концепцията, само че няма пълномощията да я приложи. Комисията желае всяко държавно управление да вкара свои лични ограничавания за влизане от страни отвън зоната ЕС+. Брюксел желае страните членки да се координират допустимо най-вече, с цел да има хармонизирано използване на решението.

Попитан какво ще стане, в случай че някоя страна реши да не го следва, представител на Комисията посочи, че рестриктивните мерки по границите ще бъдат координирана серия от " национални решения " и затова ще са използвани единствено от страните членки по силата на националното им законодателство.

Забраната за пътувания няма да засегне дълготрайно пребиваващи, родственици на жители на Европейски Съюз, дипломати, здравни служащи и хора, транспортиращи артикули.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (656)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР