Пътните строители, които блокираха центъра на София с тежки машини,

...
Пътните строители, които блокираха центъра на София с тежки машини,
Коментари Харесай

Пътните строители искат оставката на Комитова, заплашиха с всекидневен блокаж на София

Пътните строители, които блокираха центъра на София с тежки машини, желаят оставката на районния министър Виолета Комитова.

Искането им е адресирано в яростно писмо към служебния министър председател Стефан Янев. Те показват, че протестиращите компании не са толкоз, колкото Комитова споделя.

" В това писмо ние ясно демонстрираме несъстоятелността на тезите на госпожа Комитова и основанието ни да желаеме нейната оставка ", сподели ръководителят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков пред протестиращите пред Министерския съвет служащи от пътностроителните компании.

" Надяваме се министър председателят да вземе ограничения, да прояви разсъдък и да възобнови разговора сред сектора и държавното управление. Ще бъдем тук, до момента в който реализираме търсените от нас резултати ", обърна се към хората Чайков.

Той още веднъж повтори, че предлагането за разсрочване на дължимото на пътностроителните компании за период от две години е недопустимо за компаниите поради инфлационния напън. След две години от тези пари ще са изчезнали минимум 20 %, посочи Чайков и добави, че от Камарата на упорстват да бъдат получени най-малко 600 млн. лв. до края на годината.

Държавата дължи на фирмите за осъществените от тях действия по републиканските пътища общо над 930 млн. лв., от които фактурираните разноски са 222,5 млн. лв., а сертифицираните нефактурирани разноски - 710,5 млн. лв. за действия по настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

„ В БКК „ Пътища “ членуват 83 сдружения дружно с всички нас стачкуват и наши подизпълнители, снабдители на материали и машинизация, както и Камарата на строителите в България “, показват пътните строители.

Те означават, че Комитова е постигнала невъобразим резултат за настоящ министър на градежите и той е да сплоти всички строители против себе си.
„ Във „ радостната “ си конференция на 8 октомври Комитова показа
информация какви задатъци са получени от избрани компании за огромните
инфраструктурни обекти. Услужливо пропусна да спомене, че близо 2/3 от сдруженията, които са страна по договорите, нямат нищо общо с цитираните задатъци “, написа още в отвореното писмо.

Строителите показват, че дейностите на Комитова евентуално съставляват и състав от Наказателния кодекс – „ Склоняване на длъжностно лице към несъблюдение на отговорностите му “.
Строителите споделят още, че поради отсрочените планови поправки за пролетта пострадали ще бъдат жителите на страната.

„ Цената, която ще платят елементарните хора, ще нарасне неимоверно, а
привеждането на правите в обикновено и безвредно положение ще се отсрочи с месеци “, споделят те.

Пътните служащи са подготвени на разговор в търсене на решение за бранша и приканват за незабавна среща под егидата на Стефан Янев, с цел да се избегне колапс на пътната инфраструктура на страната.

Ето цялостния текст на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

Обръщаме се за следващ път към Вас с неотстъпчив зов да упражните пълномощията си във връзка с несъответстващото и застрашаващо живота и здравето на жителите на Република България държание на Министъра на Регионалното Развитие и Благоустройството госпожа Виолета
Комитова. Събитията от последните дни демонстрират, че непознаването на обстановката в пътния бранш и отводът за разговор от страна на госпожа Комитова са на път да разрушат транспортната система на страната и да създадат невероятно естественото напредване на хора и товари.

Представяме на вниманието Ви няколко акцента:
1. По отношение на „ протестиращите 21 компании “: Понастоящем в ББК „ Пътища “ членуват 83 сдружения. Заедно с всички нас стачкуват и наши подизпълнители, снабдители на материали и машинизация. Както сте разбрали, от събота към нашият митинг се причисли и Камарата на Строителите в България с всички нейни членове.

Г-жа Комитова реализира невъобразим резултат за настоящ министър на градежите: ОБЕДИНИ ВСИЧКИ СТРОИТЕЛИ СРЕЩУ СЕБЕ СИ.

2. По отношение настояването ѝ за среща със притежателите на компании, изтъквам: “да ги извади на ярко и да се споразумее с тях поотделно “. Неуважението, което госпожа Комитова прояви, като не се яви на проведената от самата нея среща на 08.10.2021 година не заслужава различен коментар с изключение на:
ОСТАВКА! Собствениците на сдруженията от пътно-строителния отрасъл СА на ярко. Те всички са в Търговския Регистър и всеки може да ги открие. Факта, че госпожа Комитова не знае по какъв начин действат компаниите в България и че притежателите могат въобще да не вземат участие в оперативното управление на сдруженията, отдаваме на непросветеност. Какво тъкмо би договаряла госпожа Комитова на възможни срещи на „ четири очи “ със притежателите не желаеме да
гадаем. Но ще заявим ясно пред Вас: срещи с Г-жа Комитова не желаем да организираме даже и под Ваша закрила. В бъдещи срещи за разрешаване на проблеми или разискване на политики, от страна на сектора водещ ще бъде УС на ББК „ Пътища “, а притежатели, които не са членове на УС,
също ще вземат участие, само че в никакъв случай на „ четири очи “.

3. По отношение на „ простата “ аритметика за съотношението получени аванси/задължения на Държавата. Във „ радостната “ си конференция от 08 октомври госпожа Комитова показа пред обществото информация какви задатъци били получили избрани компании за строителството на
огромни инфраструктурни обекти и ги съпостави със отговорностите по договорите за настоящ ремонт и поддържане и зимно поддържане. Само, че услужливо пропусна да спомене, че близо 2/3 от сдруженията които са страна по договорите за ТРП и „Задгранични паспорти" (отдел на МВР), нямат нищо общо с цитираните задатъци.
Освен несъстоятелна, тезата на Г-жа Комитова съставлява евентуално и състав от Наказателен кодекс: „ Склоняване на длъжностно лице към несъблюдение на отговорностите му: отклонение на средства, получени по контракт с държавно сдружение за цели, отвън предмета на контракта “.
Логическата връзка сред изложената в петък пред медиите теза и неведнъж изразените от Гжа Комитова опасения, че задатъците са изхарчени и че компаниите ще банкрутират, надвишава нашите благоприятни условия за усещане и оставяме на Вас да прецените съответността ѝ.

4. По отношение на настоящите контракти за поддържане и насъбраните по тях отговорности от страна на страната. Тезата, че тези контракти би трябвало да бъдат прекъснати е изрично несъстоятелна. За да не навлизаме в юридически спор, дружно с това писмо внасяме в
деловодството на Министерски съвет, подробен разбор, изработен от реномирана правна адвокатска фирма, който всъщност отхвърля разсъжденията, включени в отчета на основаната от Вас работна
група. Тук ще подчертаваме върху управническите умения и дейности на Г-жа Комитова: Тя твърди, че е заварила бюджета на АПИ привършен, и че по тези контракти не могат да се разпореждат действия, тъй като са надхвърлили прогнозната си стойност. В същото време упорито изяснява по
медиите по какъв начин на всички обекти се работи и тя нищо не е серпантина. Когато тогавашният ръководител на УС на АПИ, инж. Апостол Минчев изпрати писма до всички сдружения за прекъсване на ремонтите, тя го уволни. В края на Юли всички сдружения получиха писма от АПИ, с експлицитни инструкции за продължение на ремонтните действия. Какво по-ярко доказателство може да даде Г-жа Комитова, посредством поверената ѝ администрация, че към оня миг нашите контракти са били годни и по тях може да се разпорежда и да се заплаща. От оня миг нищо не се е трансформирало нито в правната, нито във фактическата конюнктура, тъй че да се постанова промени или съглашения по договорите. Колкото до средствата в бюджета на Министерство на регионалното развитие /АПИ е вторичен разпоредител/,
неин изконен дълг като Министър е да обезпечи взаимно с Министерски съвет нужните средства, за които са поети задължения от страна на Държавата, посредством дадените на компаниите задачи. Неспособността да се извърши този дълг води до един излаз: ОСТАВКА!

5. По отношение на изказванията и за отличното положение на компаниите от сектора: Да, Г-жо Комитова, компаниите от ББК „ Пътища “ ценят своите служащи и поставят всички старания да обезпечат прехранване на тях и техните фамилии. Само че, това не се дължи на вас, а е макар вас. И
с помощта на вас тази обстановка доста скоро ще се наложи да се промени във щета на нашите служащи и обществената система на Република България;

6. По отношение на отлагането на плановите поправки за пролетта. Гражданите на Република България, за жалост, ще бъдат пострадали от този незаконен метод. През зимата ще останат непроходими сектори, ще бъдат откъснати обитаеми места. Цената, която ще платят
елементарните хора, през бюджета на Република България, ще нарасне неимоверно, а привеждането на правите в обикновено и безвредно положение ще се отсрочи с месеци.

7. Няма да взимаме отношение по изказванията на госпожа Комитова за раздорите в сектора, тъй като Вие самичък ще се убедите какъв брой погрешни са те. Ние ще бъдем под Вашите прозорци.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Искаме да Ви осведомяваме, че с изключение на ежедневните протестни дейности, които организираме от 11.10.2021 година, членовете на ББК „ Пътища “ ще подхващат всички законни ограничения да създадат изискуеми отговорностите на Агенция “Пътна Инфраструктура “ към тях, ведно със лихвите за веселба и пропуснатите изгоди. Уверяваме Ви, има настояща правосъдна процедура в тази посока и бюджетът на Държавата доста бързо ще се натовари със спомагателни отговорности, в размер, по наша оценка, от над 60 милиона лв. единствено до края на актуалната година. Опитвахме се да избегнем това, само че неналичието на разговор и протакането във времето за намиране на решение не ни дава повече благоприятни условия.

ГОСПОДИН ЯНЕВ,
Пътищарите в България към момента са подготвени на разговор в търсене на стабилно решение за развиването на бранша. Апелираме към Вас да упражните пълномощията си и да организирате незабавна среща под Ваша Егида, с цел да избегнем с общи старания задаващия се колапс в пътната
инфраструктура на страната.

„ АБ “ АД, „ АВТОМАГИСТРАЛИ “ ЕАД, „ АВТОМАГИСТРАЛИ ХЕМУС “ АД, „ АЛВЕ КОНСУЛТ “ ЕООД, „ Автомагистрала - ЧЕРНО МОРЕ “ АД, „ АПТЕРА “ ООД, „ БАУ АКАДЕМИ “ ООД, „ БЕТА ПРОИНВЕСТ “ ЕООД, „ БИТУЛАЙТ “ ООД, „ БИТУМИНА ГМБХ-БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, „ БКО “ ЕООД, „ БКС- БЪДИНСТРОЙ “ АД, " БКС " ЕООД, „ БЛАГОУСТРОЙСТВО-СТУДЕНА “ ООД, „ БУРГАСПЪТСТРОЙ “ АД, „ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ДЖИ ЕФ “ ООД,
„ ВИА КОНСТРУКТ ГРУП “ ООД, „ ВИА ПЛАН “, „ ВИАЛУКС БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, „ ВИАСТРОЙ “ АД, „ ГАРАНТ 90 ЦОНЕВ И съдебна икономическа експертиза “, „ ГБС ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО “ АД, „ ГЕОСТРОЙ “ АД, „ ГРОМА ХОЛД “ ЕООД, „ ДЖИ ПИ ГРУП “ АД, „ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА “ АД, Едноличен търговец „ СТАНКА ВАСИЛЕВА “, „ ЕВРОМЕТАЛ СТРОЙ –В “ ООД, „ ИНЖСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ “ ЕООД, „ ИНФРА
ЕКСПЕРТ “ АД, „ ИНФРАСТРОЕЖИ “ ООД, „ КАЛИСТРАТОВ ГРУП “ ООД, „ КМВ-СИСТЕМИ ЗА ПЪТНА СИГУРНОСТ “ ООД, „ КРЕОН ИС “ ЕООД, „ ЛЮНИК “ ООД, „ МИКОНИ “ ООД, „ МОНОЛИТ СОФИЯ “ АД, „ МОСТКОНСУЛТ “ ООД, „ НИВЕЛ СТРОЙ “ ЕООД, " НОВАКО СТРОЙ " ЕООД, „ ОБОНАТО БИЛД “ ЕООД, „ ОРС-ИНФРАСТРУКТУРА “ ООД, „ ПАРСЕК ГРУП “ ЕООД, „ ПЕЙКОМ БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “ ЕООД, „ ПРОЕКТ СТРОЙ 1 “ ЕООД, „ ПСК ЕС-БИ – Европейски Съюз “ АД, „ ПСТ БУРГАС” ЕООД, „ ПСТ ВИДИН “ ЕООД,
„ ПСТ ГРУП “ ЕАД, „ ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ “ АД, „ ПЪТИНЖЕНЕРИНГ-М “ АД, „ ПЪТИНЖЕНЕРИНГ “АД, „ ПЪТИНЖЕНЕРИНГСТРОЙ-Т “ ЕАД, „ ПЪТИЩА М” ЕООД, „ ПЪТИЩА “ АД, „ ПЪТИЩА И СЪОРЪЖЕНИЯ “ ЕАД, „ ПЪТНИ СТРОЕЖИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО “ АД, „ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ – БЕЛОГРАДЧИК “ ЕООД, „ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ 8 “ ЕООД, „ ПЪТНО
ПОДДЪРЖАНЕ СЛИВЕН “ ЕООД, „ ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ “ ЕООД, „ ПЪТПЕРФЕКТ “ ЕАД, „ ПЪТПЕРФЕКТ Т” ЕАД, „ ПЪТПРОЕКТ “ ЕООД, „ ПЪТСТРОЙ – 92 “ АД, „ ПЪТСТРОЙ – ВАРНА “ ЕООД, „ ПЪТСТРОЙ ВДХ “ ЕООД, „ ПЪТСТРОЙ “ АД- ГАБРОВО, „ ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ “ АД,
„ ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ “ АД КЪРДЖАЛИ, „ РЕГИОНАЛНИ ПЪТНИ МРЕЖИ “ ЕООД, „ СИМИНВЕСТ “ ООД, „ ТЕХНОПЪТСТРОЙ “ ЕООД, „ ТЕХНОСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ-99 “ АД, „ ТРАНСКОНСУЛТ БГ “, „ ТРАНССТРОЙ ЕКО “ ООД, „ ТРЕЙС БГ “ ЕАД, „ ТРИ – Европейски Съюз “ ООД, „ ХИДРОМАТ “ ООД, „ ХИДРОСТРОЙ “ АД, „ ЩРАБАГ “ ЕАД, „ ЮПИТЕР 05 “ ООД.

С почитание:
инж. Стефан Чайков
Председател на Управителния съвет на Българска браншова камара „ Пътища “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР