Пътните ремонти в България скоро може да се превърнат в

...
Пътните ремонти в България скоро може да се превърнат в
Коментари Харесай

Сглобката скърца корупционно: 1,5 млрд. лв. за пътищата са вече на масата – кой ще намаже?

Пътните поправки в България скоро може да се трансфорат в екзотика. Третата година съвсем няма възлагания, тъй като няма настоящи контракти, а „ спешни “. Това се случва след „ n “ на брой оповестяване, преустановяване, още веднъж оповестяване и още веднъж преустановяване на публични поръчки. В този обаян кръг се влезе преди три години, когато тогавашният длъжностен министър на финансите Асен Василев, дружно с районния министър арх. Виолета Комитова, изобличиха порочните схеми на кабинета „ Борисов-3 “ за договаряне на пътно строителство и поправки.

Към днешна дата Асен Василев още веднъж е финансов министър, само че в държавно управление, подкрепено от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

„ Сглобката “ още веднъж заскърца в последните дни, когато двама някогашни министър председатели си размениха остри реплики на старта на предизборната акция за локалните избори. Първо водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от едноличните назначения на Политическа партия във властта и заплаши да катурне държавното управление. В отговор съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков попита дали пътните планове още веднъж не клатят кабинета,  по този начин както падна неговото държавно управление доскоро повече от година.

Разпределянето на 4 милиарда лв. за пътища, решаването на казуса с противозаконните пътни поправки и инхаус договорите бе измежду основите аргументи Има Такъв Народ да събори кабинета „ Петков “. Година по-късно тези въпроси остават отворени и без решение, само че парите са доста по-малко.

Пътните поръчки на масата сега са за към 1.5 милиарда лв., демонстрира прегледът на регистъра за публичните поръчки. Намаляването на общата сума идва от решението на новия министър на районното развиване Андрей Цеков (ГЕРБ) да приключи търговете, оповестени от служебния кабинет на Гълъб Донев за настоящ ремонт и поддържане на стойност 4 милиарда лева за 4 години и да разгласи нови за 850 млн. лева за година и половина.

Прекратяването на търгове стана откакто бе открита липса на бистрота, субективно оценяване и всеобщо премахване на участници в процедурите от служебната власт.

Останалите към 600 млн. лева (от сегашните 1.5 милиарда лева.) са по поръчки на служебното държавно управление, някои от които са замразени от предходната година. След встъпването си в служба районният министър Андрей Цеков даде обещание до края на август да има определени реализатори. Проверка на демонстрира, че обещанието съвсем е спазено, като се изключи три поръчки.

Проблемът в този момент е всеобщото им обжалване. Така за поредна година зимното разчистване на пътищата е сложено под риск и остава без ремонт през дейния сезон пътища и автомагистрали.

До второ разпореждане след среща в Министерството на финансите

За да не се стига до тази обстановка, министър Асен Василев е поканил управлението на браншова камара „ Пътища “ на среща при започване на август. На нея са били още районният министър Андрей Цеков и шефът на пътната организация Ясен Йорданов. Целта е била да реализират „ джентълменско съглашение “ да няма обжалване на прекратените и на новите поръчки за настоящ ремонт и поддържане.

В последна сметка е реализиран тъкмо противоположният резултат с всеобщо обжалване на поръчките. В момента те са висящи пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), чието управление е от времето на ГЕРБ и е с изминал мандат, както множеството от регулаторите.

Ответната реакция на властта е прекъсване на поддържането на пътищата през септември до второ разпореждане. Пътните компании са получили уведомленията от АПИ във вторник, 29 август, към две седмици след срещата при Василев. Според браншовата организация на процедура това значи, пътищата да останат без подготовка за идната зима и хората да продължат да си трошат колите по дупките.

Само един контракт за област Велико Търново

Най-странното в тази неофициална война сред страната и пътния отрасъл е подписването на контракта от новото управление на АПИ за област Велико Търново с определения реализатор от служебната власт. Това е компанията „ Пътни градежи Велико Търново “ за 156 млн. лева за 4 години, в която до наскоро дял имаше и Велико Желев – един „ популярен и жилест строител “ по думите на Бойко Рашков.

Любопитна детайлност е, че началник на регионалното пътно ръководство във Велико Търново е Венцислав Ангелов. Той беше отпред на АПИ за малко по времето на служебното държавно управление на Гълъб Донев, а в този момент още веднъж се е върнал на остарялата си позиция.

Новото управление на Министерство на регионалното развитие не е финализирало процедурите за нито една от останалите 27 области плюс автомагистралите, за по-голямата част от които имаше определени реализатори по времето на Ангелов.

Регионалният министър Андрей Цеков изясни, че няма по какъв начин този контракт да не бъде подписан, тъй като това решение на предшественика му само не е било обжалвано и е влезнало в действие.

Сега пътните компании апелират както прекратените поръчки на служебната власт, по този начин и новите, оповестени от Андрей Цеков. Те са по нови правила, при които водещият аршин за избор на реализатор не е техническата оферта на претендента, а най-ниската цена за другите типове действия.

В последните дни новите правила са атакувани от Гроздан Караджов – някогашен вицепремиер и министър на районното развиване в кабинета на Кирил Петков от квотата на Има Такъв Народ, а в този момент народен представител от партията на Слави Трифонов „ Има Такъв Народ “ (ИТН). Тезата му е, че на заложените критерии – 400 км изпълнени поправки на пътища и автомагистрали и оборот от 70 млн. лева може да отговорят не повече от 7 компании у нас. Казано в прав текст, същите компании, които печелеха поръчките при ГЕРБ, ще завоюват още веднъж. Тогава обаче поражда въпросът, в случай че това е правилно, за какво им е на компаниите да апелират.

Новата власт довърши търгове за 200 млн. лева, на трупчета са за 350 млн. лева

Новият Управителен съвет на АПИ е съумял да довърши пет пътни поръчки за към 200 милиона лв., стартирани от служебната власт. Публикуваните документи демонстрират, че несъмнено има смяна при отварянето на ценовите оферти на претендентите. Практиката с отварянето на една, най-вече две предложения, която се завърна при служебната власт, към този момент е забравена. Така до отваряне на цени се позволяват от трима до шестима претенденти, демонстрира инспекцията.

Най-голямата довършена поръчка е обвързвана с пътните знаци за 100 млн. лева за шестте района. Половината от тях се печелят от варненската компания „ А.Д.Холд “ ООД, която записва 100% успеваемост – три от три. Компанията печели поръчката за Североизточния и Югоизточния региони, както и за Северен централен регион, където взе участие задно с „ Варна Арх Про “ ЕООД посредством обединяването „ Знаци Север “. „ А.Д.Холд “ е благосъстоятелност на фамилия Петкови, като сдружението се ръководи от Димитър Петков.

Победител за Северозападния район е „ ПСТ Груп “, за Южен Централен – „ Микони “ и за Югозападния – „ Трафик Пътна сигнализация “.

Избрани са изпълнителите и по две от общо три позиции по поръчката за ремонт на пътища в област Бургас, където имаше няколко митинга с блокади това лято. ДЗЗД „ Странджа 2022 “ ще прави ремонта на третокласния път Маринка – Звездец – Царево – Малко Търново с дължина 24.6 км. В обединяването влизат фирмите „ ПСТ Груп “ и „ ОРС Инфраструктура “. Те печелят конкуренцията с цена от над 38 млн. лева без Данък добавена стойност. Те печелят с по-високата си техническа оценка. По-ниска цена от тях е дала компанията „ Трейс Груп Холд “ АД – над 35.8 млн. лева без Данък добавена стойност.

Същото обединяване – ДЗЗД „ Странджа 2022 “, ще прави и ремонта на 21.4 км от пътя Бургас – Созопол – Приморско за малко над 28 млн. лева без Данък добавена стойност. Договорите с него към момента обаче не са подписани поради обжалване на поръчката.

Най-после са отворени ценовите оферти и на претендентите за ремонта на 27 км от пътя Поликраище – Елена – Сливен с планирана стойност от близо 30 млн. лева Тази поръчка се финансира от оперативна стратегия „ Региони в напредък “, като задачата беше да се спасят европейски средства от загуба. За задачата ремонта трябваше да завърши до края на годината, само че към този момент е ясно, че това няма по какъв начин да се случи. Пътната организация към момента не е оповестила кой печели поръчката.

За това пък има определен реализатор по поръчката за правене на механически планове за свлачища по пътищата за малко над 1 млн. лева Този търг също е „ избавителен “ за парите от оперативна стратегия „ Околна среда “, част от които са под риск от загуба. Интересното е, че и четирите обособени позиции в поръчката се печелят от „ Геоконструкт “ ООД. Компанията, която е благосъстоятелност на Николай Димитров Михайлов и Христо Янков бие конкуренцията с най-ниските цени, които е дала по всички позиции.

Новият мост при село Горна Кремена, област Враца, пък ще се строи от ДЗЗД „ Кремена Билд “ за 333 000 лева без Данък добавена стойност. В обединяването влизат „ Парсек Груп “ ЕООД и „ БГ Ленд и Ко “.

Три поръчки от служебната власт към момента обаче не престават да стоят на трупчета и нямат планувани дати за отваряне на ценовите оферти на претендентите.

Най-голямата от тях е за маркировка за шестте района за 210 млн. лева, ремонта на 7 моста за близо 38.5 млн. лева без Данък добавена стойност (поръчката е оповестена на 5 декември 2022 г.), както и за ремонта на второкласния път Царево – Малко Търново – 59 км за 88 млн. лева Последната поръчка е оповестена през ноември 2022 година и провокира огромен интерес с 12 подадени предложения. От началото на февруари обаче към момента няма посочена дата за отваряне на ценовите оферти на претендентите.

Какво става с автомагистрала „ Хемус “

Въпросът, който трета година няма отговор, е какво става с автомагистрала „ Хемус “. Нейното строителство „ пълзи “, откакто инхаус договорите за довършването на трасето сред София и Варна бяха оповестени за порочни, а строящи се сектори за противозаконни от служебното държавно управление на Стефан Янев.

Обещанията от преди три години на тогавашния министър председател Бойко Борисов автомагистралата да бъде подготвена през 2024 година и северна България най-сетне да живне през днешния ден са мираж.

Министър Андрей Цеков даде обещание най-късно през август да внесе предложение в Министерския съвет за разрешаване на проблема. Идеята му беше по сегашните контракти на държавната компания „ Автомагистрали “ с доставчиците на материали и услуги да бъдат подписани анекси. С тях „ доставчиците “ да станат подизпълнители и да се уреди въпроса с индексацията на договорите. По думите на Цеков оскъпяването ще е с до 30% или компаниите, против част от които върви следствие за източване на средства от раздадените им задатъци, ще получат общо до 600 млн. лева

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов остро подлага на критика тази концепция, напомняйки по какъв начин „ Продължаваме промяната “ упрекваха, че се готви едни милиарди да бъдат дадени на „ бебетата “ на Гроздан Караджов – районен министър в кабинета на Кирил Петков.

Юли и август се изтърколиха, само че решение по проблема „ Хемус “ към момента няма.

Андрей Цеков не поема ангажимент по кое време ще е подготвена автомагистралата, а внимателно споделя, че до края на 2025 година може да стигне въпреки всичко до разклона за Плевен/Ловеч. А това е отвън хоризонта на кабинета „ Денков – Габриел “.

Инфо: narod.bg

Тагове: ИТН Слави Трифонов Кирил Петков Хемус Плевен кабинет Денков Денков – Габриел Пътни ремонтни Асен Василев ПП ДБ ГЕРБ Виолета Комитова бойко борисов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР