Пътните проекти за Враца с европейско или национално финансиране са

...
Пътните проекти за Враца с европейско или национално финансиране са
Коментари Харесай

Министър Нанков стартира рехабилитацията на пътя Враца - Леденика за над 14 млн. лв.

Пътните планове за Враца с европейско или национално финансиране са на стойност по над 10 млн. лева Средствата за ремонта на бул. „ Васил Кънчов " са 14 млн. лева Над 14 млн. лева е бюджетът и на плана за рехабилитация на третокласния път Враца - пещера Леденика. Толкова вложения за пътната инфраструктура във Враца в границите на две години в предходни мандати не е имало.

Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при старта на плана за рехабилитация на републиканския път от регионалния център до естествения обект. Той добави, че 17-километровият сектор е връзка към Автомагистрала „ Хемус " и след година ще се употребява освен от жителите на Враца, а и от всички фенове на туризма, спелеологията, тъй че градът да стане още по-привлекателна туристическа дестинация.

Проектът е комплициран, в него е включено едно тежко мостово оборудване, укрепвания на скатове, прекосяване на р. Лева при Дома на екскурзианта в гр. Враца, при започване на пътя към пещера Леденика. Изцяло ще бъде сменена пътната настилка, ще бъде направена отвесна и хоризонтална маркировка. Предвидено е отводняване с водостоци, изясни Нанков. Убеден съм, че ремонтните действия ще приключат в период с нужното качество и след към година и два месеца ще имаме приключен съвършен сектор с финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014 - 2020, добави той.

Рехабилитацията на пътя включва замяна на структурата на настилката, банкетите, защитни огради и други В чертите на града ремонтът ще бъде изпълнен по метода „ студено преработване ", планувано е и създаване на колекторна система за дъждовна вода.

С ремонта на третокласния път ще се увеличи сигурността на придвижване до една от най-посещаваните пещери у нас Леденика, до с. Згориград и ще се усъвършенства пътната инфраструктура на гр. Враца.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „ Пътища Северозапад 2016 ", в което са: „ Галчев Инженеринг " ЕООД и „ Фармвил " ЕАД. Стойността на контракта е 13 664 574,92 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира Обединение „ ТСП КОНСУЛТАНТИ " ДЗЗД с участници: „ ТРИ - Европейски Съюз " ЕООД, „ СТРОЛ 1000 " АД и „ ПИ Европейски Съюз КОНСУЛТ " ЕООД. Техният контракт е за 202 787,57 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на „ Виа План " ЕООД. Договорът им е за 2 935 лева.с Данък добавена стойност.

Общата стойност на плана за Лот 10 с обща дължина 17.429 км е 14 436 124,31 лева с Данък добавена стойност. Финансирането от Европейския съюз по линия на Общински план за развитие „ Региони в напредък " е 85% или 12 210 705,66 лева Националното съфинансиране е 15% - 2 225 418,65 лева

По думите на министъра, макар комплицираните процеси по пускане на програмата, резултатите от нея към този момент стартират да се виждат. Той разгласи, че към този момент е подписан договорът по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 за възобновяване на просветителната инфраструктура във Враца, по който с 6,8 млн. лева ще бъдат осъвременени учебни заведения, детски градини и два спортни салона. До 12 октомври се подават предложения за присъединяване в публичната поръчка за градската среда и от идната година ще стартира и плана за възобновяване на централна градска част и междублоковите пространства на кварталите в периферните региони с финансиране от програмата. В съдействие с народните представители, регионалната администрация и общината плановете ще се случат качествено и в период, изрази увереността си министърът.

Пред медии той разгласи, че следва старта на ремонта на 24-километров сектор от пътя от Михайлово, през Хайредин, Хърлец, Крушовица и Мизия, към Оряхово, за който с държавно разпореждане е обезпечено финансиране от националния бюджет в размер на 9,6 млн. лева

Винаги сме казвали, че Северна и в частност Северозападна България ще бъдат предпочитано обсъждани като вложения през сегашния мандат, уточни Нанков. Включихме пътя Бели мел - Монтана, ще довършим надлеза, свързващ ремонтирания сектор на бул. „ Васил Кънчов " с пътя за Криводол, заяви той. Текат отчуждителни процедури за пътя Ботевград - Мездра, има механически план. В края на годината разпореждаме на инженеринг работно планиране и строителство. Това е предпочитаният сектор по направлението Ботевград - Видин. Трябва да приключим допустимо най-бързо с четирите платна на пътя Ботевград-Мездра, разяснява министърът. Междувременно със средства от Оперативна програма „ Транспорт " се проектира трасето Бела - Ружинци - Димово. Вторият предпочитан сектор е обходът на Димово, с цел да изнесем тежкия трафик от общинския център, сподели още той.

В отговор на въпрос министърът уточни, че след въвеждането на тол системата се чака приходите от такси акумулират 3-4 пъти по-голям запас спрямо постъпващите от винетки сега 300 млн. лева годишно. Така в границите на 4-5 години ще създадем коренна смяна и в поддръжката на републиканските пътища, в ново строителство на магистрални прави и скоростни пътища, за които ще има нужния запас, сподели той и удостовери поетия ангажимент новата система да проработи до края на 2018 година.

Прави се нужната подготовка за зимата. Ще се стараем с положително качество, нужните материали и техника да се оправим и този зимен сезон. През идната година изтичат 4-годишните контракти за настоящ ремонт и поддържане и по тази причина процедурите за нови се планува да започват в края на октомври - ноември месец т.г., с цел да има подготвеност за идващия зимен сезон, осведоми Нанков.
Очаква се финансиране за Целенасочената капиталова стратегия, която е действителен инструмент за правене на районна политика в изостанали, планински и гранични региони, разяснява районният министър. Проектите, които бяха генерирани, не бяха ориентирани към човешкия капитал, каквато беше концепцията на Министерство на финансите, а главно в инфраструктурни планове. Затова кметовете би трябвало да генерират нови планове, заяви Николай Нанков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР