Пътните платна по столичния булевард Дондуков в участъка между ул.Георги

...
Пътните платна по столичния булевард Дондуков в участъка между ул.Георги
Коментари Харесай

Асфалтът спечели срещу паважа в участък на столичния булевард Дондуков

Пътните платна по столичния бул. " Дондуков " в сектора сред ул. " Георги Раковски " и бул. " Васил Левски " ще бъдат асфалтирани. Това реши Специализираният експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Министерството на културата след близо два часа полемика в четвъртък вечерта.

Решението беше взето с 8 гласа " за ", 4 " срещу " и 1 " въздържал се ". Един от гласовете " за " беше на специалист, който отсъстваше от залата, само че декларирал, че поддържа решението за асфалта, по думите на председателстващия.

Така в границите на няколко месеца културните специалисти обърнаха мнението си, откакто по-рано през годината взеха решение, че паветата в историческия център на София са част от повсеместен архитектурен отбор и съставляват историческа полезност.

Според заповед на министъра на културата от декември 2016 година паважната настилка в София, положена преди 1944 година, е заявена недвижима културна полезност с избран краткотраен режим на запазване.

Приетите промени в четвъртък вечерта стават по искане на Столична общиназа комбинирана настилка – асфалт по пътните платна и паваж по релсите на трамвая. По този метод, съгласно специалистите на общината, ще се облекчи трафика в центъра на столицата, ще се понижи шума и запрашеността.

Така столичният бул. „ Дондуков “, чийто ремонт стартира при започване на юни, ще бъде изпълнен с три типа настилка в другите сектори. Само паваж сред Министерския съвет и ул. “Раковски “, паваж и асфалт – от ул. “Раковски “ до бул. “Васил Левски “ и единствено асфалт от бул. “Васил Левски “ до ул. “Кракра “.

Според последните обещания на Столична община ремонтът на бул. “Дондуков “ би трябвало да завърши през ноември.

Междувременно от Инициатива за опазване на достоверните настилки в София оповестиха, че провеждат жлашмоб за сивите павета преди фестивала на жълтитена 6-ти октомври (петък) от 18 часа. Час по-късно в Театъра на българската войска е фестивала на жълтите павета.

Двете събития са във връзка политиката на Столична община в последните годинипаважната настилка да бъде отричана и неглижирана макар, че еестествен и безконечен материал и е същински знак на просвета.

Събитието е и поповод следващото искане на общината частта на бул. „ Дондуков “ сред ул.„ Раковски “ и бул. „ Васил Левски “ да бъде асфалтирана.

Фестивалът нажълтите павета отбелязва импортираната в България настилка, само че неотбелязва добитите с ръчен труд владайски гранитни павета.Настояваме фестивалът да бъде озаглавен като респект и къмгранитните и към жълтите павета, показват от самодейността.

Фарсът с продължаващите опити на общината за асфалтиране на улици сеслучва и макар издадената от някогашния министър на културата ВеждиРашидов заповед за оповестяване по едно и също време на керамичните (жълти) игранитните (сиви) павета в София за недвижима културна полезност отместно значение, показват от Инициатива за опазване на достоверните настилки в София.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР