Пътни експерти предлагат да отпадне на ограничението от 90 км/час

...
Пътни експерти предлагат да отпадне на ограничението от 90 км/час
Коментари Харесай

Експерти с предложение за ограничението на АМ „Тракия”

Пътни специалисти оферират да отпадне на ограничаването от 90 км/час по автомагистрала „ Тракия ” или то да бъде най-малко отчасти. Ограничението важи за права от 40 километра сред Чирпан и Стара Загора, която е със мощни неравности.

От пътната организация също са обсъждали смяна поради огромно неодобрение на водачите против ограничаването.

Екип на Нова телевизия прави опит. Автомобил пътува с 90 км/час по правата, в която е наложено ограничаването. За 4 минути, 14 автомобила изпреварят с превишена скорост колата на

„ Знакът за ограничаването въобще не се съблюдава и всеки един, който се движи по този маршрут е нарушител, тъй като нарушава закона. Дясната лента е безусловно негодна за придвижване и тя основава безспорни предпоставки за самокатастрофи – там човек, който пътува постоянно ще види по какъв начин камионите се разпадат, от тях падат болтове и други ”, сподели Руслан Баждеков от Института по пътна сигурност.

Водачите са на мнение, че ограничаването е излишно и служи единствено с цел да бъдат глобявани от пътна полиция.

Откакто е въведено ограничаването в края на декември 2018 година до 30 юли тази година, санкционираните за превишена скорост в този сектор са 4 546.

„ Да си призная, карам с малко над 90 км/час. Според мен всеобщо не се съблюдава ограничаването. Може би единствено тировете го съблюдават. Най-добрата предварителна защита е да се оправи пътят ”, сподели един от водачите - Ивайло.

Експерти оферират и друго решение. „ Да забранят придвижването на леки коли в дясната лента, която да оставят единствено за камиони - там, в случай че желаят да лимитират скоростта на 70 км/ч, да сложат още един знак за неразрешено изпреварването и да покажат, че лявата лента е единствено за придвижване на леки коли и оптималната скорост е 110 км/час ”, разяснява Руслан Баждеков.

Според пътната организация настоящето ограничаване дава резултат. През 2018 година по това трасе са станали 82 произшествия, с 21 ранени и 2 жертви. А за първите 7 месеца на 2019 година произшествията по 40-километровата права са 33, с 6-ма ранени, само че без жертви.

И изясняват за какво не може да има две скоростни ограничавания. „ При придвижване с друга скорост в другите ленти, които са с друго качество на настилката – това би могло да провокира тежки произшествия ”, разяснява Иван Досев – член на УС на АПИ.

Пътят щял да бъде ремонтиран следващата година. Кога тъкмо не е ясно. Ясна е единствено цената - минимум 60 млн. лв.. Дотогава евентуално ще остане и ограничаването от 90 км/час.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР