Пътна полиция отчита ръст по празниците на шофьорите, седнали зад

...
Пътна полиция отчита ръст по празниците на шофьорите, седнали зад
Коментари Харесай

КАТ: Ръст на броя на шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици по празниците

" Пътна полиция " регистрира растеж по празниците на водачите, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати. " Когато приказваме за празници, българинът обича да се почерпи. Наистина в празнични дни се открива, че повече хора си разрешават да седнат зад кормилото, когато са използвали алкохол ", изясни пред bTV контрольор Мария Ботева.

" За 2021 година по предварителни данни, повече от 4700 индивида са употребявали моторно транспортно средство след приложимост на алкохол, а над 3400 след приложимост на наркотични субстанции. Това при всички случаи е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс ", означи още тя.

" Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни катастрофи, при които някои от участниците са използвали алкохол или опиати. Няколко пъти в годината се организират профилирани полицейски интервенции, които са ориентирани точно към този проблем ", съобщи контрольор Мария Ботева.

Част от водачите, които се оказват в тази обстановка - да бъдат хванати зад кормилото след приложимост на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила - позволената норма, с цел да се кара.

" Строго самостоятелно е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохол, по-бързо ги хваща. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна преди този момент по-трудно ни хваща алкохолът. Умората и недоспиването също въздействат. Може да има позитивен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5 ", счита Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Твърдият алкохол се усвоява от организма доста по-бавно и концентрацията му се повишава час след потреблението.

" При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При опиатите обаче нямаме долна граница. Или си използвал или не си използвал. Може да си изпушил една цигара преди два дни и след два дни ти си безусловно съответен, само че мил чековете ще те засекат. И тогава към този момент става неприятно ", прибавя Владимир Тодоров. " Наказанията за приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без брошура и 2000 лв. санкция ", прецизира той.

Шофиране с алкохол над 1,2 промила е закононарушение и към този момент не са изключение водачите, които отиват в пандиза. Алкохолът е измежду най-честите аргументи за произшествия както в България, по този начин и в Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР