"Пътна полиция" обяви съвети за водачите за предпазване от пътни

...
"Пътна полиция" обяви съвети за водачите за предпазване от пътни
Коментари Харесай

КАТ съветва водачите да карат предпазливо


"Пътна полиция " разгласи препоръки за водачите за предотвратяване от пътни катастрофи поради засиления трафик поради празничния Великден.

От полицията показват, че водачите на транспортни средства бързат да стигнат до набелязаната цел и не помнят, че цялото им семейство е в автомобила. С безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение те подлагат на заплаха освен своя живот, само че и на околните си, както и на другите участници в придвижването по пътищата, с които може да попаднат в конфликт.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и тапи на изходните и входните артерии на огромните обитаеми места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са всекидневно събитие през последните години. Дългото очакване изнервя водачи, пасажери, чиновници на другите обслужващи ги администрации.

Да не забравяме и за зародили нови повреди и неравности на пътя в резултат на обработването през зимата на улиците и пътищата с разнообразни препарати против лед и сняг.

Често по улиците в обитаемоте места забързани пешеходци не помнят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат погрешно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се от ден на ден случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с държанието си провокират рискови обстановки на за произшествия на пътя.

Компромисите, които вършим, постоянно са рискови за самите нас, те помрачават и празничното не въодушевление,напомнят от "Пътна полиция ". От там поучават:

За транспортното средство

- Проверете спирачките, маслото, гумите и светлините.
- Проверете чистачките и заредете резервоарчето с препарат.
- Не бързайте да промените зимните гуми с летни.
- Ако автомобилът ви е нередовен, не правете компромис, изберете различен транспорт.
- Заредете повече гориво при положение, че се наложи да пътуваш дълго и постепенно.
- Вземете документите на автомобила и полицата за подписана наложителна застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите.

Планирайте пътуването

- Планирайте овреме и практично пътуването.
- Използвайте светлата част на деня за напредване.
- Тръгнете по-рано.
- Преди шофиране починете добре.
- Не пийте алкохол най-малко 8 часа преди пътуването.
- Въздържайте се от щедро хранене, преди да седнете зад кормилото. Така ще избегнете сънливостта и забавените реакции.
- Зад кормилото по дългия маршрут дано е най-опитният лидер.
- Не си определяйте час на идване. Това води до терзание при забавяне и до рисково ръководство с превишена скорост и неправилни маневри.
- Карайте с рационална и съобразена скорост. Помнете, че в обитаемоте места се движат доста пешеходци, някои от тях в нетрезво положение. В непосредственост до пътя има и доста деца.
- Поставяйте защитния колан и настоявай всички пасажери в автомобила да създадат това. Запомнете, че и Вие като водач носите отговорност пасажерите да са с сложени колани.
- Не превозвайте детето си без предпазна система (седалка или столче). Ползването им е наложително според Закона за придвижването по пътищата.

Запазете успокоение, в случай че попаднете в запушване

- Не правете опити за изпреварване, тъй като няма да се придвижите доста напред.
- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма отдалеченост.
- При придвижване зад товарни коли и интензивно насрещно придвижване не губете самообладание и не предприемайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете още веднъж.
- При интензивно градско придвижване и образували се колони не предизвиквайте запушване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако сте в запушване, запазете успокоение, бъдете търпеливи.
- При формирана колона на автомагистрала не заемайте спешната лента, с цел да има достъп за коли за спешна помощ и коли на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете мотора, затворете компактно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте тъкмо напътствията на контролните органи.

За безвредни празници

- Изберете кой ще кара, в случай че ще празнувате на открито и ще сте с кола. Ако няма искащ за водач, отидете с различен превоз.
- Не правете компромис със себе си и околните си и не предоставяйте ръководството на автомобила на неправоспособни и/или на използвали алкохол или опиати хора.
- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на несъмнено място, в случай че има заплаха неправоспособният Ви наследник или щерка да го подкарат без позволение.
- Възпрепятствайте ръководство на моторни транспортни средства от неправоспособни.
- Не допускайте водачът на колата, в която се движите, да надвишава скоростта и да прави рискови изпреварвания, тъй като при акцидент пострадал ще бъдете и Вие.

За рисковите условия на пътя

- След зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е заплахата от повреди по ходовата част на транспортното средство; висок е и рискът от пътни произшествия. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за отбягване на неравностите е рисково освен за Вас.
- Бъдете изключително внимателни при шофиране по време на или след сняг или дъжд, тъй като неравностите на пътя са "замаскирани ", цялостни са с вода или са мъчно забележими.
- На доста места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща прекъсване в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или несъответстващо положение, спрете и го изведете на безвредно място. Сигнализирайте на тел. 112.

/dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР