Патмос е гръцки остров, известен с това, че е християнско

...
Патмос е гръцки остров, известен с това, че е християнско
Коментари Харесай

Патмос: защо туристите са луди по този малък остров?

Патмос е гръцки остров, прочут с това, че е християнско поклонническо място, където се счита, че Йоан от Патмос (св. Йоан Богослов) е написал книгата Откровение.

Съществува обаче и втори остров Патмос – в планината Алтай в Сибир. И по този начин, каква е връзката (ако има такава) сред тях?



Кирил Кухмар/ТАСС

Покрайнините на село Чемал в планината Алтай са доста известна туристическа дестинация. Хората го посещават от цялата страна, с цел да се скитат из планините, да ловят риба в студените сибирски реки, а също по този начин – да посетят това свещено място.



Legion Media

Малкият остров Патмос се намира в покрайнините на Чемал, в средата на река Катун. Той е обвързван със „ сушата “ с провесен пешеходен мост.



Legion Media

Всеки може да посети този остров, в случай че не се опасява от височини – въпреки всичко мостът се издига на 15 метра над реката и се люлее от вятъра!



Архивна фотография

Името на Патмос в действителност идва от гръцкия остров Патмос, където е живял и се е молил свети деятел Йоан Богослов. Според легендата той имал привидение за два храма, които се извисявали над земята на противоположните страни на света. На гръцкия остров се намира един от най-големите манастири на Йоан Богослов, учреден през 1088 година.  

 О. Патмос и манастирът в Гърция

О. Патмос и манастирът в ГърцияValeria Casali (CC BY-SA 4.0); Legion Media

Междувременно алтайският Патмос е осветлен през 1855 година, а през 1915 година дървената черква на „ Св. Йоан Богослов “ (построена през 1849 г.) е преместена там от Чемал.



KrisDayer (CC BY-SA 4.0)

Тя обаче не действа дълго време. Разрушена е от болшевиките по време на „ битката против религиозността “ през 1920-те години. Едва през 2000 година новата черква „ Св. Йоан Евангелист “ е възобновена по остарели фотоси.



Александър Тиришкин/Getty Images

„ Много красива природа, скалите са величествени, самата река наподобява толкоз спокойна, само че толкоз мощна, а облаците, когато се отразяват във водата – просто забравяш за времето… Прекрасен остров и можеш единствено да мечтаеш в миналото да отидеш там “, Олга Артюхова.



Legion Media

„ Определено би трябвало да посетите това място, в случай че сте в Алтайските планини “, прибавя Галина Снегирьова.  Красива панорама и забавно прекарване при вървене по висящия мост. Мостът е отворен до 19 ч., след което го затварят, само че можете да отидете на наблюдателната площадка и да се насладите на тишината, което не можете да извършите денем, защото мястото е доста пренаселено през целия сезон. “



Александър Тиришкин/Getty Images

Освен дървения храм, на острова можете да намерите и изображение на Дева Мария, издълбано в скалата.



Legion Media

Както беше упоменато нагоре, през лятото в Алтай има доста туристи и постоянно се образуват опашки от чакащи, с цел да преминат през този мост. В края на краищата всеки желае да си направи впечатляваща фотография!

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР