Пътищата - това е животът! Това са казали древните римляни.

...
Пътищата - това е животът! Това са казали древните римляни.
Коментари Харесай

Магистрала Хемус - денем пътища правя, нощем пътища сънувам

Пътищата - това е животът! Това са споделили античните римляни. Не сме римляни, само че сме антични. И да - можем да строим пътища. В това спор няма. Магистрала " Хемус ", автомагистрала " Тракия ", автомагистрала " Струма ", автомагистрала " Черно море ", европейски коридори, интернационалните пътища - каквото се сетите. Можем го. И тъкмо за пътищата ще стане дума. Днес най-вече ги употребяваме. А някой, преди много към този момент години, е почнал всичко това. Говорим за 1971 година, когато се дава партийната заръка за автомагистрала " Хемус ". Издадено е позволение за градеж на пътя от центъра на Варна към летището. През 1974 година е направена и първа копка в София край гара Яна. Така стартира градежът и в двете направления - от Варна и от София.

Всички фотоси можете да видите ТУК>>>

И през днешния ден не престават да се построяват лотове, само че, както се споделя, му се вижда краят.

Магистралата е кръстена на античното име на Стара планина - Хемус (на латински: Haemus), по протежението на която минава.

И като всяко начало, и това е било цялостно с възторг. А строителите ги е очаквала къртовска работа.

Трасето на автомагистрала " Хемус " е част от Европейската пътна мрежа от връзката с кулоар IV на запад до кулоар IX наоколо до Велико Търново. Реализирането на автомагистралата ще даде опция за връзка на източните и западни елементи на България с Трансевропейската мрежа. Автомагистрала " Хемус " се преглежда като стратегически план, под чието влияние се чака да се форсира процесът на икономическо и обществено доближаване на районно равнище. Изграждането й ще окаже въздействие върху районните стопански системи на три от регионите за обмисляне на България - Северозападен, Северен централен и Североизточен, с удобно влияние върху бизнеса и основаването на нови работни места.

Автомагистрала " Хемус " свързва София с Варна като дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София. Автомагистрала " Хемус " ще бъде източно-западната връзка в Северна България и с пристанище Варна, което е основно място за търговия с Украйна, Русия и Турция.

Именно към градежа на автомагистралата ни връща един репортаж във в. " Поглед ", който отразява какво се е случвало. Да напомним какво са написали сътрудниците:

Днес човечеството се е втурнало да пътува - и нищо не ще го спре. Петролът непрестанно нараства, само че хората ще намерят по-евтин сурогат и светът отново ще се търкаля на четири колела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР