Пътищата са по-опасни от 15 ноември до 1 мартЗимните гуми

...
Пътищата са по-опасни от 15 ноември до 1 мартЗимните гуми
Коментари Харесай

Глобяват от сряда за гуми с грайфер под 4 мм

Пътищата са по-опасни от 15 ноември до 1 март
Зимните гуми не са наложителни, санкцията е за изтрити или разкъсани 

Цената за промяна от 12 стана 16 лева

От сряда - 15 ноември, КАТ стартира да мери грайфера на гумите и да глобява, в случай че той е заличен или под 4 милиметра. Това предписание отпада чак на 1 март следващата година, защото през зимата пътищата са мокри и замръзнали, изясни специалисти по пътна сигурност пред “Труд news ”.

До 2017 година нямаше никакво условие за зимни и летни гуми в българския Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). В 43-ото Народно заседание транспортната комисия с ръководител Настимир Ананиев, нанесе над 100 ремонти, една от които бе за гумите. Тя влезе в действие на 21 януари 2017 година, до момента не е променяна и гласи, че транспортните средства би трябвало да се движат “с гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през интервала от 15 ноември до 1 март ” (чл. 139, ал.1, т. 4).

При четене с схващане на този текст излиза наяве, че зимните гуми в България не са наложителни, а наложителна единствено размера на грайфера. Глобата е 50 лв., само че не се постанова поради типа на гумите, а единствено в случай че са износени или раздрани.

В България има области с друг климат, а зимните гуми са най-полезни при температури под 7 градуса на настилката. При топлота над 7 градуса те се износват, а в случай че се кара с тях и през лятото напряко се изпичат и втвърдяват. Хубаво е да си поставят зимни гуми всички водачи, които пътуват през планинските проходи и други елементи в страната с огромна надморска височина.

В момента междинната цена за промяна на летни със зимни гуми е 16 лв., до момента в който предходната есен бе 12 лева Смята се, че към 45-50% от водачите в България си сменят зимните и летните гуми. Това е два пъти по-малко от Германия и Полша, където по закон е наложително, само че и два пъти повече от всички други южни страни в Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР