Пътешествие през ледената пустиня, което завършва с поставени 6 рекорда

...
Пътешествие през ледената пустиня, което завършва с поставени 6 рекорда
Коментари Харесай

Български банкер постави 6 рекорда в Антарктида

Пътешествие през ледената пустиня, което приключва с сложени 6 върха на Гинес. Това е резултатът от последната приключенска задача на банкера Стефан Иванов, която приключи сполучливо, предава.

" Тя беше забулена от мъгли, които като се подвигнаха, се откриха едни високи ледници като крепостни стени. Бяхме заобиколени от тези ледници тези скални масиви. Айсбергите бяха заседнали като кули, които охраняваха острова. Беше сюрреалистична картина, самите айсберги се движеха около нас с разнообразни цветове ", споделя за първата си среща с Антарктида Стефан Иванов.

В 20-метрова лодка шестима гребци, измежду които е и Стефан, извършват сполучливо първата гребна експедиция от Антарктическия полуостров през Южния ледовит океан и изминават 750 км единствено за 6 дни.

" Беше доста прочувствено, защото беше рискова обстановка, беше доста студено. Събрах повече мраз в сравнение с за целия ми живот. Не единствено от ниската температура беше проблем, само че и влагата ", описа Стефан.

Екипажът се редува на греблата през час и половина, като нито за момент лодката не стопира. Трудности застигат плаващите, само че те не престават устремено напред през ледените води.

Рекордьорите посещават и българската антарктическа база на остров Ливингстън по покана на проф. Христо Пимпирев. Цел на експедицията е и привличане на вниманието към изчезващите типове.

" Опитваме се да спомогнем за оповестяването на спомагателни предпазени морски зони от над 4 млн. кв. км. Това биха били най-хубавите такива зони в света към Антарктида, с цел да бъдат опазени някои от животинските типове ", сподели още банкерът.

Стефан Иванов към този момент обмисля нови океански експедиции и други пътешествия до красиви естествени кътчета.

Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР