Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за

...
Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за
Коментари Харесай

Варненка измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави

Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, с цел да снима морски фарове в над 25 страни. Бела Бенова е родом от Варна, само че живее в София. Инженер по обучение, вечно фотограф по предопределение, безгрижник и странник по природа. За морските фарове споделя, че са й  специалност, полуда и ентусиазъм.

От 12 години насам всяко лято Бела Бенова прави велосипедно странствуване по фаровете на друга страна. Първото е по родното Черноморие, оповестява " Дарик ".

" През 2007 година съвсем не познавах нашето крайбрежие, тъй като като щастливо дете, с баба и дядо във Варна, всяко лято бях тук. И когато направихме първото странствуване с велосипедите по целия наш бряг, открих прелестната ни крайбрежна природа, която, за жалост, остава все по-малко ", споделя пътешественичката, която след броени дни ще навърши 39 години.

Първоначалната идея на Бенова е да обиколи Черно море. Така през 2008 върти педалите по цялото крайбрежие на Румъния. Следват Турция и Гърция.

Снимала е уреди за навигационни светлини в Ирландия, Италия, Шотландия, Канарските острови и доста други забавни места. Последното й велоприключение бе предходната година по крайбрежията на Полша, а това лято наред са навигационните светлини в балтийските страни.  

Казва, че не ги бори, само че може би вече са над 1000 – морските фарове, които е видяла онлайн.

Авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 страни Бела Бенова тези дни показва в изложбата Дом на светлината. Колекцията от 70 фотоси в размер А4 може да бъде прегледана до 3 май в Социалната чайна във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР