Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за

Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за ...

Варненка измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави.

Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави. Бела Бенова е родом от Варна, но живее в София. Инженер по образование, завинаги фотограф по призвание, бохем и пътешественик по природа. За морските фарове казва, че са й  специалност, лудост и вдъхновение.

От 12 години насам всяко лято Бела Бенова прави велосипедно пътешествие по фаровете на различна държава. Първото е по родното Черноморие, съобщава "Дарик".

"През 2007 г. почти не познавах нашето крайбрежие, защото като щастливо дете, с баба и дядо във Варна, всяко лято бях тук. И когато направихме първото пътешествие с велосипедите по целия наш бряг, открих прекрасната ни крайбрежна природа, която, за съжаление, остава все по-малко", споделя пътешественичката, която след броени дни ще навърши 39 години.

Първоначалната идея на Бенова е да обиколи Черно море. Така през 2008 върти педалите по цялото крайбрежие на Румъния. Следват Турция и Гърция.

Снимала е съоръжения за навигационни светлини в Ирландия, Италия, Шотландия, Канарските острови и много други интересни места. Последното й велоприключение бе миналата година по бреговете на Полша, а това лято наред са навигационните светлини в балтийските държави.  

Казва, че не ги бори, но може би вече са над 1000 – морските фарове, които е видяла на живо.

Авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави Бела Бенова тези дни представя в изложбата Дом на светлината. Колекцията от 70 снимки в размер А4 може да бъде разгледана до 3 май в Социалната чайна във Варна.

Източник: varna24.bg