Паталеница е едно от селата, в които Гергьовден се отбелязва

...
Паталеница е едно от селата, в които Гергьовден се отбелязва
Коментари Харесай

Днес е чудесен ден да посетите Паталеница

Паталеница е едно от селата, в които Гергьовден се отбелязва по неповторим метод. На 6 май тук на всички места могат да се видят трапове, в които ще се въртят над 600 чевермета. Почти пред всяка къща се пече агне, а сладостен мирис на месо завладява улиците. Това е традиция,която се съблюдава от епохи. Никой не знае по какъв начин е почнала. От моя дядо съм чувал,че на св. Георги се почитат овчарите,разказва кметът Ангел Налбатски. Младите не престават тази традиция. В доста малко семейства няма да се прави чеверме,допълва кметът. А в селото живеят  800 семейства и още 100 новодишли,сред които има даже хора пристигнали да живеят тук чак от Англия. 

Село Паталеница се намира на 15 км югозападно от град Пазарджик и след обединяването си със село Баткун през 1955 година се трансформира в една от най-големите села по северната страна на Родопския хълм Каркария. Древните поданици на района са оценявали стратегическото значение на тези селища, ситуирани при започване на пътя сред Тракия, речното корито на Чепин и долината на река Места. Край селото тече река Ерменска, за която се загатва и в книгата на географа проф. Иван Батаклиев " Пазарджик и Пазарджишко ", София, 1969, с.72. Най-близките села в близост са Црънча (2 км югоизточно), Дебращица (5 км югоизточно), Ветрен дол (6 км) и Варвара (6 км), а зад билото на Родопския хълм Каркария – село Дорково. В наше време село Паталеница продължава да притегля със своята магия и с кристално чистия си въздух и природа.

Паталеница е зародила през междинните епохи, а Баткун е било населено място с уредба като гръцките градове, в което е имало храм на Аполон. През Средновековието Баткунската крепост–Баткунион е била най-големият град в Пазарджишко, именуван във византийските летописи “Блестящ и богат ”. Оттам са минали и войските на Филип и Александър Македонски. Днес до Баткун могат да се видят още останките от светилището на Асклепий Земидренски датирано към I-IV в. от н.е. В него са открити оброчни плочки на тракийския господ Херос, статуетки, жертвеник и доста монети. Археологическите находки се съхраняват в Регионален исторически музей в Пазарджик.

От близкия манастир произлиза Баткунска хроника, свидетелстваща за насилията налагането на исляма на Родопите.

През 1955 година към Паталеница е присъединено близкото село Баткун.

Ето и някои културни и естествени забележителности, които можете да посетите:

 

Църквата " Свети Димитър "

Баткунски манастир „ Св. св. Петър и Павел “ - учреден през 12 век. В него се намира укритие на Васил Левски. Левски е основал тук локалния революционен комитет.

Баткунската цитадела — „ Баткунион “

Църквата „ Свети Димитър “ - от 12 век

Светилището на Асклепий Земидренски

Църквата „ Успение на Пресвета Богородица “ в Паталеница

Църквата „ Света Богородица “ в Баткун

Параклис „ Свети Георги “

Паметникът с шадравана

Късноантична цитадела на връх Тепето

Малката цитадела на връх Калето
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР