Път към създаването на редовно правителство има. Борисов очаква ПП-ДБ

...
Път към създаването на редовно правителство има. Борисов очаква ПП-ДБ
Коментари Харесай

Правителство все пак може да има, но Мария Габриел трябва да получи извинение

Път към основаването на постоянно държавно управление има. Борисов чака ПП-ДБ да се извинят първо на Мария Габриел, а по-късно и на парламентарна група на ГЕРБ-СДС. Днес Пеевски също съобщи – " Правителство би трябвало да има " и прикани Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов да се събудели, защото съгласно него Христо Иванов бутал страната към предварителни парламентарни избори.

Рано сутринта Николай Денков съобщи пред bTV, че излаз има, а той минава през сядането на масата за договаряния, само че с присъединяване на водачите. Денков обаче разясни, че това не е в съгласие с водачите на ПП-ДБ.

Малко по-късно и Атанас Атанасов разяснява пред публицисти в Народното събрание, че ще предложи първите две политически сили да се върнат на масата за договаряния.

Срокът, който Борисов разгласи, че ще може да бъде обещано опрощение е този петък. Той осъди репликите на Асен Василев от през вчерашния ден, който назова Габриел " най-новото красиво лице на мафията “ и настоя за опрощение.

Къде са разногласията?

На конференцията на ПП-ДБ от през вчерашния ден стана ясно, че част от министрите, които са препоръчани в проектокабинета на Мария Габриел, не желаят да вземат участие. Днес обаче Борисов сподели, че те не можели да се отдръпват, защото дали единодушието си преди 9 месеца да вземат участие в кабинет с небосвод от 18 месеца и при министър председател Мария Габриел след ротацията.

По въпроса за това кой да оглави министерството на защитата Борисов сподели, че била реализирана сделка Тагарев и Гаджев да се ротират на поста на всеки девет месеца, като той дефинира точно този пункт от разискванията като най-дискусионен. По въпроса за енергетиката Жечо Станков от ГЕРБ-СДС трябвало да стане министър, а Румен Радев - началник на БЕХ (Български енергиен холдинг).

Ябълката на раздора обаче съгласно Кирил Петков били промените в службите и следствената загадка. ПП-ДБ желали до 31 юли да бъдат приключени, сподели той пред NOVA. Петков изясни, че в последния документ, който Мария Габриел подписала, нямало съответна дата за тяхното реализиране.

" От това, което ми предават, че е споделил господин Петков съгласно него за две неща не сме се договорили – за период за промяна на службите и за откриване на следствената загадка, която съгласно всеки правист на никое място го няма и това би провалило делата.

За период за службите не се договорихме, тъй като аз настоявам, че са извънредно добре интегрирани с нашите интернационалните сътрудници. Твърдя го, зная го от тях. Ако пък толкоз, споделих на сътрудниците от ПП-ДБ и персонално на ген. Атанасов, в случай че това е препъникамъкът, аз финален ще се съглася ", съобщи Борисов.

И добави: " Конкретният период, според меморандума, може да бъде изпълнен единствено, в случай че се съгласят двете страни. Сиреч той не е извънреден ".

По-късно Делян Пеевски също сподели, че сегашните управления на службите се употребили с доверието на Движение за права и свободи, както и на интернационалните сътрудници. Според ръководителя на Движението във времето обратно е имало разисквания Атанас Атанасов или Веселин Марков, консултант на премиера Денков, да оглавят ДАНС.

Относно отпадането на следствената загадка Пеевски сподели, че Движение за права и свободи ще гласоподава срещу, в случай че се стигне до това. По думите му тази смяна щяла да наруши процеса по протичането на правосъдните каузи.

Какво следва?

Днес водачите на ПП-ДБ не дадоха изказвания за публицистите в Народното събрание. Премиерът Денков прикани на постоянното съвещание на Министерския съвет министрите да продължат да правят своята работа.

Мария Габриел обаче през днешния ден не отиде на държавното съвещание. Тя изиска опрощение от водачите на ПП-ДБ.  

Президентът към този момент издаде декрет за избор на министър-председател. Въпреки поръчките на едната и другата политическа партия, период за сформиране на държавно управление по Конституция няма. Това значи, че де факто от двете политически сили зависи дали ще намерят път за основаване на ръководство с първия мандат каквато поръчка имаше.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР