Пастор от планинския град Бътлър, Тенеси постави световен рекорд, ставайки

...
Пастор от планинския град Бътлър, Тенеси постави световен рекорд, ставайки
Коментари Харесай

Рекорд! Aмериканец стана най-възрастният мъж, преплувал „ледена миля“

Пастор от планинския град Бътлър, Тенеси сложи международен връх , ставайки най-възрастният мъж в света , преплувал „ ледена миля “. На 66 години и 105 дни Дон Уинтър е преодолял дистанцията от една миля /1609,3 метра/ в ледените води на езерото Уатауга с температура 3,75°C  за време от 52 минути и 57 секунди .

Съгласно разпоредбите на Международната асоциация по плуване в лед „ ледена миля “ съставлява плуване на една миля при температура на водата 5°C или по-ниска , като плувецът би трябвало носи единствено бански , очила и шапка за плуване .

Плуването при толкоз студена вода е извънредно рисково и може да аргументи хипотермия , сърдечен арест и даже гибел .

Предишният рекордьор е бил ирландецът Гер Пърсел , който е бил на 66 години и 12 дни, когато е преплувал „ ледена миля “ през 2021 година Той е преодолял дистанцията с 9 минути по-бързо от Дон, само че Дон го е направил във вода с над 1°C по-студена и на доста по-висока надморска височина от 597 метра /1959 фута/.

Най-възрастната плувкиня на „ ледена миля “ /и човек като цяло/ е Джери Робъртс от Обединеното кралство, която е била на 73 години и 158 дни , когато е плувала във водите на езерото Лох Морлих, ситуирано в Шотландските планини с температура 2,68°C на 1 декември 2023 г . Тя е преодоляла дистанцията за 54 минути 43 секунди .

Дон е разпален плувец от доста години, само че е почнал да плува в ледените води едвам преди четири години . Първоначално той е носил неопренов костюм , изолирайки тялото си, само че след една година е почнал да плува без него, с цел да к лиматизира тялото си към студената вода . Първоначално той е съумял да остане във водата единствено към 5 минути, само че с течение на времето последователно е нараснал продължителността и дистанцията на ледените си плувания до 35 минути .

„ Плуването в лед беше нещо като теоретичен опит, с цел да видя какво може да издържи тялото ми “ , сподели Дон.

Преди да опита по-дълго плуване в ледените води, Дон се е уверил, че знае по какъв начин да разпознава признаците на хипотермия . Развитието на цялостния резултат от хипотермията може да отнеме към 30 минути и може да докара до цялостна сърдечна непълнота на сърцето и дихателната система.

Докато плува „ ледената миля “ , Дон си спомня, че е изпаднал в „ медитативно положение “ . Той споделя: „ Беше съвсем като в лодка, просто повтаряйки придвижвания на мускулната памет и даже не забелязвайки студа. “

Дон е набожен християнин и споделя, че се е молил на Бог и е изповядвал греховете си, до момента в който е плувал. Той се надява, че достижението му ще насърчи другите да поддържат деен метод на живот толкоз дълго, колкото физически е допустимо, тъкмо както е правила баба му, до момента в който не е била „ прикована “ към леглото на 95 години .

Пасторът прибавя: „ Моите предшественици тук, горе в Апалачите, не знаеха нищо за времето, наречено пенсиониране. Мисля, че прекомерно постоянно възрастните хора се отхвърлят рано и отиват на клатещите се столове прекомерно рано. Да, всички имаме проблеми със стареенето и с болежките си, само че не спирайте и не се отхвърляйте. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР