Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при

...
Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при
Коментари Харесай

Като даскалите: Всеки пастир с дневник на стадото

Пастирите на паша към този момент ще би трябвало да водят дневник при извеждането на животните. Новото условие е част от разпоредба на земеделското министерство за използването на така наречен хуманно отношение към животните, заяви Българска национална телевизия.

Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка заран в осем часа. С учудване чува, че към този момент би трябвало да води и дневник за свободното развъждане на добитъка.

- Сутрин като излизаш, броиш ли ги какъв брой са тъкмо?

- А, не, не всяка заран, един път в месеца. Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, би трябвало да нося тетрадката.

- Смешно ли ти се вижда?

- Глупава работа, тетрадка да носим.

Ветеринарите обаче споделят, че зад видимо неуместното условие към пастирите се крие значим проблем. Т. нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша навън, е в действителност грижа за здравето на хората, които употребяват животинските артикули.

Европейска комисия вкарва метод на субсидиране, само че пък желае и да управлява това дали се прави - разширение на пространството за развъждане, повече пасищно развъждане, животните би трябвало да живеят в удобна среда, да не боледуват и да не им се ползват антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за надзор на пашата. Според мен е малко извънредно това, твърди ветеринарят доктор Мирослав Първанов.

На същото мнение е и пастирът, чиито работен ден продължава по 12 часа в горещина и мраз.

Ние не сме служители, служителите към този момент не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде, споделя пастирът Георги Иванов.

Кой обаче ще управлява дали това условие се съблюдава, с цел да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са надзорен орган, а Агенцията по сигурност на храните във Враца разполага единствено с 33 лекари, които дават отговор за хиляди стопанства, разясняват от локалната конструкция на организацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР